2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Törökország türelmes a menekültekkel szemben

Törökország október 30-ig meghosszabbította az Isztambul tartomány területén jogtalan élő szíriai menekültek távozására szabott augusztus 20-i határidőt - jelentette be Süleyman Soylu török belügyminiszter a Habertürk török hírtelevíziónak adott interjújában.
2019. augusztus 21. szerda 14:30 - HírExtra


Isztambul tartomány kormányzói hivatala július 22-én arra szólította fel az érintett szíriaiakat, hogy költözzenek vissza abba a törökországi tartományba, ahová az átmeneti védelmi státuszuk érvényes. Leszögezték: amennyiben a kért időpontig nem térnek vissza eredeti tartózkodási helyükre, a határidőt követően a török hatóságok maguk szállítják őket oda vissza.

Kedden késő este tett nyilatkozatában a belügyminiszter hangsúlyozta: Törökország folytatja emberies politikáját. Kifejtette: Ankara a regisztrálatlan vagy a nem Isztambulban, hanem korábban máshol regisztrált szíriaiakat nem utasítja ki területéről.

"A nem regisztráltakat menekülttáborokba visszük és nyilvántartásba vesszük, majd Isztambul és Antalya kivételével a kívánt tartományba szállítjuk" - jelezte Soylu. Egyúttal kiemelte: azok a szíriaiak, akik visszatérnek hazájukba, saját belátásuk szerint cselekednek. Eddig 347 ezren tettek így - közölte.
Törökországban jelenleg mintegy 3 millió 650 ezer regisztrált, átmeneti védelmi státusszal rendelkező szíriai tartózkodik. A nagyjából 16 millió lakosú Isztambulban számuk hivatalosan 548 ezer 134. Az utóbbi években azonban mind több szíriai költözött illegálisan Isztambulba Törökország más tájairól munkalehetőség és magasabb életszínvonal reményében. Engedély nélkül ugyanis nem hagyhatták volna el azt a tartományt, ahol előzőleg regisztrálták őket, így munkát sem vállalhatnának máshol.

Isztambul és Antalya már nem bocsát ki újabb átmeneti védelmi státuszról szóló igazolványt szíriaiak számára.

A jogtalanul Isztambulban élő szíriaiakat érintő döntés egy hónappal azután született, hogy a hatalmon lévő, iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) a június 23-ai isztambuli főpolgármester-választáson 15 év után elveszítette a metropolisz vezetését. Megfigyelők szerint a vereségben a kormány megengedő menekültpolitikája is szerepet játszott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását