2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

5 tipp, hogy tovább maradjanak frissek az ételeink

Egy átlagos magyar évente 33 kg élelmiszert dob a szemétbe csak azért, mert túl sokat vásárolt egyes termékekből vagy nem megfelelően tárolta azokat. Az ételek és italok eltarthatósága szempontjából kétségkívül a hűtőszekrény a legfontosabb konyhai eszköz, azonban egyáltalán nem mindegy, mire és hogyan használjuk a háztartás talán legfontosabb gépét.
2019. július 24. szerda 13:01 - HírExtra
 
Függetlenül attól, hogy milyen étrendet követünk, rendkívül sokféle élelmiszert fogyasztunk, többségünk azonban nem tudja, hogyan érdemes tárolni ezeket. Az LG szakértői most néhány hasznos tippel segítenek abban, hogyan használhatjuk okosan és biztonságosan a hűtőszekrényünket, hogy a különféle ételek minél tovább megőrizzék frissességüket és állagukat.

1. Nem minden ételt kell a hűtőben tárolni

Sokan szinte minden romlandó terméket azonnal betesznek a hűtőbe a bevásárlás után, azonban azzal, ha csak a ténylegesen oda való élelmiszereket rakjuk be a gépbe, értékes helyet szabadíthatunk fel a valóban hűtést igénylő termékek számára, ráadásul ezek állagát is megóvhatjuk. Sok termék szobahőmérsékleten is kiválóan eltartható – ilyen például a tojás, ami ugyan tovább eláll a hűtőben, mégsem a megszokott helyén, a hűtőajtóban érdemes elhelyezni, hiszen itt ingadozik a legjobban a hőmérséklet. Jó megoldást jelent erre a DoorCooling+ technológia, amely felülről külön hideg levegőt juttat az ajtó rekeszeibe, ezzel biztosítva az egyenletes hőmérsékletet.

Az olyan könnyen romlandó élelmiszereket, mint például a húsok és halak természetesen hűteni kell, azonban sokan nem tudják, hogy a paradicsom, a hagyma és más zöldségek egészen egyszerűen a pulton vagy a konyhaszekrényben is tárolhatók. Bizonyos gyümölcsök – például az avokádó, az alma, a banán, a citrom és a bogyós gyümölcsök – íze és állaga is megváltozhat a hűtőszekrényben, ezért ha belátható időn belül szeretnénk ezeket elfogyasztani, nem érdemes őket lehűteni. Hasonló kérdések merülhetnek fel a kenyérfélék esetében is, amiket viszont egyáltalán nem szükséges hidegben tárolni.

2. Mindent a megfelelő polcra

Minden hűtőszekrény belsejében felülről lefelé csökken a hőmérséklet, azaz a készülék felső polcain van a „legkevésbé hideg”, alul pedig a leghidegebb. Ezt, valamint néhány élelmiszer-biztonsági szempontot mindenképpen érdemes szem előtt tartanunk a hűtő elrendezésekor.

Ilyen szempont lehet például, hogy a húst és a halat a legalsó polcon érdemes tárolni, ahonnan a húslé nem csöpöghet rá más élelmiszerekre. A tejtermékeket a középső polcokon célszerű elhelyezni, a zöldségeket pedig a legmagasabb páratartalmú rekeszben érdemes tartani. A gyümölcsöknek a zöldségekhez képest alacsonyabb páratartalomra van szükségük, így érdemes őket külön helyen tárolni! A legújabb hűtőkben már attól függően állíthatjuk be a zöldségtároló rekesz páratartalmát, hogy zöldséget vagy gyümölcsöt tartunk benne.

3. A hűtő ideális hőmérséklete

„Ahhoz, hogy az ételek a lehető legtovább frissek és biztonságosan fogyaszthatóak maradjanak, a hűtő hőmérsékletét állítsuk 4 °C-ra, vagy ennél egy kicsivel alacsonyabb hőfokra” – tanácsolja Budai Nikoletta, az LG háztartásigép-szakértője. „Ennél magasabb hőmérsékleten a húsok és a halak romlanak meg, a túl hideg környezetben viszont a zöldségek és gyümölcsök fagyhatnak meg még akkor is, ha a zöldségtároló fiókba helyeztük őket.”

A hűtőben tárolt élelmiszerek számára az egyenletes hőmérséklet volna ideális, a gép ajtajának nyitogatásával azonban meleg levegőt engedünk be a készülékbe. Hűtőnk kiválasztásakor ezért keressünk olyan típust, amelynek belsejében legalább fél-egy fokos pontossággal biztosított az egyenletes hőmérsékletet.

4. A hűtő elrendezése is számít

A jól és tudatosan elrendezett hűtőszekrényben a hideg levegő egyenletesebben áramlik a termékek között, ezáltal pedig az ételek is tovább maradnak frissek. Ha átlátszó dobozokban tároljuk az ételeket és ezeket nem halmozzuk egymásra, gyorsabban megtaláljuk majd, amire szükségünk van, így kevesebb meleg levegőt engedünk majd be a hűtő belsejébe. A családok háztartásaiban rendszeresen okoz gondot a nagyobb edények elhelyezése a hűtőben, erre jó megoldást jelent egy igény szerint összecsukható polc, amelyet felezni is lehet pl. kancsók tárolásához és felhajtani is, ha nagy edényt szeretnénk berakni a készülékbe.

5. Ne pazaroljunk!

Hűtőszekrényünk megfelelő használatával elkerülhetjük azt is, hogy a megvásárolt élelmiszerek egy része a kukában landoljon. Egy átlagos magyar fogyasztó például évente 33 kg olyan élelmiszert dob ki, amely megfelelő tárolással és tudatos tervezéssel megmenthető lenne. Természetesen az első lépés az, hogy ne vásároljunk túl sokat semmiből: csak azt tegyük a kosarunkba, amit belátható időn belül biztosan el fogunk fogyasztani. Bevásárlás előtt pedig nézzünk be a hűtőbe és írjunk listát! Bár a hűtőnkkel még nem tudunk telefonon beszélni, egyes hűtőket már távolról, a mobilunkról is irányíthatunk: a SmartThinQ alkalmazással például már a boltból gondoskodhatunk arról, hogy a bevásárlásból hazaérve megfelelő hőmérséklet várja a hűtőbe szánt élelmiszereket.
Forrás: Noguchi
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását