2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Kína folytatja a vámháborút

Peking megemelte az Egyesült Államokból és az Európai Unióból származó, egyes acélcsövekre és vezetékekre vonatkozó dömpingellenes vámokat - közölte a kínai kereskedelmi minisztérium pénteken.
2019. június 14. péntek 14:56 - HírExtra
 

A magas hőmérsékletű, vagy nagy nyomású környezetben használt, acélötvözetből készült, varratmentes csövekre és vezetékekre vonatkozó dömpingvámok június 14-től 57,9 és 147,8 százalék között mozognak, vagyis esetenként tízszeresére nőttek a korábbi, 13 és 14,1 százalék közötti tarifákhoz képest, melyeket Kína 2014 óta az ilyen cikkeket beszállító amerikai és európai uniós cégekkel szemben alkalmazott. A korábbi tarifák érvényessége május 10-én járt le.

A minisztérium azt követően döntött az újabb, emelt dömpingellenes vámok kivetéséről, hogy vizsgálatot folytattak le a Belső-Mongóliai Északi Nehézipari Csoport nevű vállalat panasza nyomán. A társaság panasza szerint az európai uniós és amerikai cégek a dömpingellenes vámok okozta nehézségek kiküszöbölésére tovább csökkentették az áraikat, hogy fenntartsák, illetve tovább bővítsék piaci részesedésüket Kínában. A vállalat emiatt arra kérte a minisztériumot, hogy a dömpingvámok érvényességi idejének lejárta után további dömpingellenes vámokkal akadályozza a szóban forgó cégek káros tevékenységét a hazai vetélytársakkal szemben.

2017-es adatok szerint Kína csaknem 9500 tonnát importált a dömpingvámok érintette acélcsövekből és vezetékekből, melyeknek közel 95 százaléka érkezett az Egyesült Államokból és az Európai Unióból.

A dömpingellenes vámok nagy mértékű emelésével egyidőben Peking és Washington között egyre elmérgesedik a kereskedelmi konfliktus, melynek során az Egyesült Államok eddig 250 milliárd dollárnyi kínai importcikkre, Peking válaszul pedig összesen 110 milliárd dollárnyi amerikai árura vetett ki pótvámokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását