2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):
Kútba eshet az orosz-amerikai Vénusz-misszió prohektje, ha az amerikai fél meghívásának visszavonása miatt meghiúsul Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz orosz állami űripari vállalat vezérigazgatója februárra tervezett egyesült államokbeli látogatása - jelentette ki Lev Zeljonij, az orosz tudományos akadémia űrkutatási intézetének tudományos vezetője vasárnap a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva.
2019. január 7. hétfő 08:06 - HírExtra
  

Rogozin, akit az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) hívott meg a látogatásra, a Krím fésziget 2014-ben történt orosz elcsatolásában - akkor miniszterelnök-helyettesi minőségben - játszott szerepe miatt "feketelistán" szerepel az Egyesült Államokban. A beutazására vonatkozó tilalmat ugyanakkor a vizit idejére felfüggesztették.

Rogozin meghívásának visszavonásáról Jim Bridenstine, a NASA igazgatója a The Washington Post című napilap szombati számában tett bejelentést. A döntést azzal indokolta, hogy több szenátor rosszallását fejezte ki az orosz tisztségviselő tervezett látogatása miatt.

Zeljonij a TASZSZ-nak elmondta, hogy a 2026-2027-re tervezett orosz-amerikai Vénusz-misszió előkészítéséről 2014-ben született döntés. A projekt keretében a leszálló állomás megépítése Oroszország, a kutatási program kidolgozása és egy kis méretű űrszerkezet létrehozása pedig az Egyesült Államok feladata lenne.

Zeljonij szerint ötévi előkészítés után tavasszal kell eldőlnie, hogy a Vénusz-projekt papíron marad-e, ebből a szempontból lenne nagyon fontos a Rogozin-Bridenstine találkozó. A tudós szerint a februári megbeszéléshez az összes szükséges anyag elkészült.

Vlagyimir Usztyimenko, a Roszkoszmosz szóvivője közölte, hogy az általa képviselt intézmény nem kapott hivatalos értesítést a NASA-igazgató döntésével kapcsolatban és furcsállását fejezte ki az eljárás miatt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását