2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Csökken a magyar borászati cégek száma

Az elmúlt 3 évben folyamatosan csökken a szőlőbor készítéssel foglakozó magyarországi cégek száma, derül ki az OPTEN céginformációs szolgáltató adataiból. Míg 2015-ben közel 900 ilyen profilú vállalkozás működött az országban, addig jelenleg már csak 835.
2018. szeptember 26. szerda 13:00 - HírExtra

A hazai borászatok fogyása 2010 óta folyamatos és nem állt meg az elmúlt években sem. Ezzel párhuzamosan viszont a szektor összárbevétele évről-évre emelkedett a vizsgált 3 évben. A 2015 évben elért 102 milliárd forintot a tavalyi évben sikerült 108 milliárd forintra feltornásznia a borkészítő vállalkozásoknak. Ebben nem kevés szerepe van az uniós támogatásoknak is.

A vizsgált időszakban az ilyen profilú vállalkozások összesen több mint 25 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyertek el. A Vidékfejlesztési Program (VP) keretében termékfejlesztésre és ültetvénytelepítésre lehetett pályázatot benyújtani. Idén pedig még a Mezőgazdasági termékek értéknövelése című kiírás keretében további 10 milliárd forintra pályázhatnak a hazai borkészítők.

A piaci szereplők stabilitását mutatja a cégfluktuációs index alakulása. Már a 2015-ös mutató is messze elmaradt az országos átlagtól, de a tavalyi évben rekord alacsony értéket ért el az új alapítású és a megszűnő cégek aránya a működő vállalkozások számához viszonyítva. A vizsgált időszakban a végrehajtások száma is kedvezően alakult, bár a 2015-2016-ot jellemző markáns csökkenés után 2017-ben enyhén emelkedett a piac szereplői ellen indult ilyen eljárások száma.

A szektor szereplőit jelenleg természetesen az idei szüret eredményei érdeklik. Az ez évi extrém időjárási viszonyok miatt, rekord korán kezdődött a szüret, ami bizonyos szőlőfajták esetén rossz termésátlagokat eredményezhet. Más fajtáknak viszont kifejezetten jót tett a nyár végi sok napsütéses óra. Az idei bortermés minőségéről és annak hatásairól a hazai borászatok teljesítményére azonban még korai lenne következtetéseket levonni – zárja elemzését az OPTEN céginformációs szolgáltató.
 
Forrás: Opten
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását