2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Az MSZP energiahatékonysági programot jelentett be

Az MSZP évi 161 milliárd forintos programot indítana, hogy az abból igényelhető vissza nem térítendő támogatásból energiahatékonyabbá lehessen tenni a felújítandó lakások közel felét.
2018. március 6. kedd 16:14 - HírExtra
 

Tóth Bertalan, az ellenzéki párt frakcióvezetője kedden, az energiahatékonysági világnapon, Budapesten sajtótájékoztatón hangsúlyozta, programjuk révén önerő nélkül újulhatna meg a közel 2,6 millió felújítandó lakás fele.

Hozzátette: átlagosan azonnali 20 százalékos, hosszabb távon pedig 40 százalékos megtakarítást jelentene, ha energiahatékonyabbá válnának a lakások.

Ismertetése szerint a program 161 milliárd forintos éves költségét részben a szén-dioxid-kvótából befolyó 31 milliárd forint, részben 100 milliárd forint uniós vissza nem térítendő támogatás fedezné.
Úgy látta, hogy a fennmaradó 30 milliárd forintot a kereskedelmi bankok hitelezhetnék. Kifejtette: a megtakarításból térülne meg a kereskedelmi banki hitel, a fogyasztónak ebben nem lenne szerepe, az állam ezt a szolgáltatón keresztül rendezné a bankkal.

Tóth Bertalan azt mondta, ha az összes lakást felújítanák, akkor egy átlagos család ma havonta négyezer forinttal fizethetne kevesebbet a fűtésért.

Hozzátette: jelenleg egy átlagos háztartás jövedelmének 21-22 százalékát költi lakásfenntartásra és energiaszámlákra.

A szocialista politikus közölte, a fideszes kormány nem túl sokat tett az energiahatékonyság érdekében: a panelprogam megszűnt, energiahatékonysági pályázatokat pedig eseti jelleggel, egy-két milliárd forintból, jellemzően önerővel hirdették meg. Az uniós forrásokat kedvezményes hitelként biztosítják a magyar háztartásoknak - jegyezte meg.

Tóth Bertalan bírálta a rezsicsökkentést, mert szerinte az csak "rezsiblöff" volt, ugyanis a kormány az árcsökkentéssel nem követte a világpiaci árcsökkenést. Ezzel 2013-2017 között 70 ezer forintot vettek ki a magyar családok zsebéből - tette hozzá.

Kérdezték az LMP és az MSZP közötti, a választási együttműködésről folyó, nap folyamán tartandó tárgyalásokról. A frakcióvezető szerint a tárgyalásokon derül ki, hány körzetet érint az együttműködés. Azt szeretné elérni - közölte -, hogy ne párt-, hanem jelöltalapon tárgyaljanak a körzetekről, vagyis nézzék meg, ki a legesélyesebb ellenzéki jelölt.

Jelezte ugyanakkor, az MSZP 46 körzetben nem indít jelöltet a Demokratikus Koalícióval kötött megállapodás miatt, két körzetben pedig független jelöltet támogat. A legnagyobb választókerületi koordinációt az MSZP hajtotta végre - mondta.

Az elvárhatónak tartotta, hogy az LMP is támogassa a szocialisták által is támogatott független jelölteket, Pécsen Mellár Tamást és Veszprémben Kész Zoltánt. Ha az LMP koordinálni akar, akkor ebben a két körzetben mindenképpen lépjen vissza - tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy Szél Bernadett, az LMP társelnöke nehezményezte, hogy az MSZP nem tárgyal a Jobbikkal, Tóth Bertalan azt mondta: "ők tárgyalnak a Jobbikkal, mi nem".

Volt kérdés frakciótársa, Bangóné Borbély Ildikó szavairól, miszerint április 8-a után megmondja, mi lesz a bevándorlókkal. Tóth Bertalan közölte, erre megvannak a nemzetközi és uniós szabályok, aki menekültként érkezik Magyarországra, a rá vonatkozó szabályok szerint kell menekültkérelmét elbírálni. Aki pedig nem ilyen célból érkezik biztonságos országból, akkor neki vissza kell mennie - közölte. Szerinte ebben a kérdésben nem kell döntést hozni, a szabályok megvannak.

Arra a kérdésre, hogy a Párbeszéd korábban laktanyákban javasolta elszállásolni a menekülteket, Tóth Bertalan azt mondta, szeretnék tudni, hol van az 1300 menedékkérő, akiket a kormány elszállásolt. Lehet, hogy éppen valamelyik laktanyában helyezték el őket - hangoztatta, jelezve, hogy az elhelyezésnek is megvannak a szabályai.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását