2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Így kémkednek utánunk

A rövidpályás gyorskorcsolya profi szakmai hátteréhez nemcsak a korcsolyaélezés tartozik hozzá, hanem a videóelemzés is, amiről Illefalvi Zsolt mesélt a phjongcshangi olimpián.
2018. február 10. szombat 15:47 - HírExtra
 

A magyar csapat videótechnikusa elárulta, nemcsak a magyarok edzését kell rögzítenie, hanem minden más válogatottét is, illetve a versenyeken valamennyi futamot. Elmondása szerint a világ legjobb válogatottjainak mindegyike foglalkoztat hozzá hasonló szakembert, mintegy öten-hatan vannak, akik minden verseny minden tréningjéről és futamáról felvételt készítenek. A magyarok az elmúlt években a legszűkebb világelit közvetlen közelébe férkőztek, amit jelez, hogy a legutóbbi három világbajnokságon összesen kilenc érmet nyertek, mindegyik eseményen legalább kettőt.

"Itt áll mellettünk a kínaiak videósa is, ez teljesen szabályos, mindenki ezt csinálja a legjobbak közül. Lina rendkívül precíz, köridőket mér és a váltó edzéseken látottakból következtet az ellenfelek összeállítására" - utalt arra Illefalvi, hogy a magyarok kínai edzője elemzi a felvételeket. Hozzátette, a magyarok gyakorlásáról készült videókat természetesen a versenyzők is megkapják.

A magyarok felkészülését 2016 óta segítő Illefalvi a munkájáról mesélve elmondta, egyik legrosszabb élménye éppen a mostani olimpia kangnungi helyszínéhez köthető. A létesítményt közvetlenül a közel másfél évvel ezelőtti világkupa-forduló előtt adtak át, emiatt az első napon mindössze négy fok volt a jégcsarnokban, ő pedig 12-13 órán vette fel az edzéseket. Megjegyezte, másnapra már felfűtötték az arénát.

Profi szinten ugyancsak a sportág technikai részéhez tartozik egy korcsolyacipő beszerzése, mert az előállítás során a legmodernebb technikákat vetik be. Liu Shaoang például lemaradt az eskütételről, mert láböntésen volt az új korcsolyacipőjéhez, amely így még éppen időben elkészült az olimpiára. Ahogy korábban Bánhidi Ákos csapatmenedzser elmondta, megváltozott a 19 éves versenyző lábboltozata, ez okozott problémát számára a januári Európa-bajnokságon, így új korcsolyacipőre volt szüksége.

Illefalvi a phjongcshangi olimpia eddigi élményeiről az észak-koreaiak érkezését emelte ki. Mint mondta, olyan volt, mintha két napra hollywoodi stúdióvá alakult volna a sportolók olimpiai faluja. Rengeteg tévés stáb forgatta a beköltözést, a versenyzők pedig fotózkodtak a ritkán látott riválisaikkal. Hozzátette, számukra azért nem volt újdonság a jelenlétük, ugyanis tavaly ősszel többek között Budapesten az olimpiai kvalifikációs vk-viadalon is indultak, ráadásul Cso Un Szong Kangnungban közös edzésen is részt vett a magyarokkal még kedden.

A rövidpályás gyorskorcsolya küzdelmei magyar idő szerint szombaton 11 órakor kezdődnek a dél-koreai játékokon. Férfi 1500 méteren érmeket is osztanak, míg női 500 méteren a selejtezőt, a női 3000 méteres váltók esetében pedig az elődöntőt rendezik meg. A férfiaknál Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Burján Csaba, a női sprintszámban Jászapáti Petra és Keszler Andrea indul, míg a csapatok küzdelmében a magyar staféta is érdekelt lesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását