2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Trump, az idióta

A Trump-kormány kedden hivatalosan is javaslatot tett elődje Tiszta Energia nevű környezetvédelmi programjának visszavonására.
2017. október 11. szerda 08:17 - HírExtra
 
A szövetségi környezetvédelmi ügynökség (EPA) vezetője, Scott Pruitt kedden aláírta azt a kongresszusnak küldött javaslatot, amelyben azzal érvel, hogy a 2015-ben, az akkori elnök, Barack Obama által elnöki rendelettel életre hívott Tiszta Energia nevű környezetvédelmi programot vissza kell vonni.

A terv több régi és környezetszennyező szénerőmű bezárását irányozta elő, előírta az energetikai cégeknek a széndioxid-kibocsátásuk 32 százalékkal történő csökkentését 2030-ig, továbbá előkészítette az úgynevezett alternatív, vagy tiszta energiaforrások erőteljesebb alkalmazását. A terv azonban valójában soha nem lépett életbe, mert 2016-ban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelső bíróság felfüggesztette a végrehajtását.

Donald Trump elnök választási kampányígéreteinek egyike e terv végleges eltörlése és egyes szénbányák újranyitása volt. Hétfőn este Kentucky államban - amely a szénbányák bezárását leginkább megszenvedő szövetségi államok közé tartozik - Scott Pruitt egy rendezvényen úgy fogalmazott: "a szén elleni háborúnak vége". Egyúttal bejelentette a keddi döntést is.

A kongresszusnak megküldött 43 oldalas javaslat azzal érvel, hogy a környezetvédelmi hivatalnak nincs hatásköre bányák bezáratására és energetikai cégek szénkibocsátásának meghatározására. A tervezet nem javasol új szabályozást a klímaváltozás szempontjából fontosnak ítélt, üvegházhatást kiváltó széndioxid-kibocsátás szabályozására. Kedden kiadott közleményében azonban Scott Pruitt leszögezte: "elkötelezettek vagyunk az Obama-kormányzat téves döntéseinek kijavítására... a régieket felváltó minden új intézkedést körültekintéssel hozunk meg, meghallgatva valamennyi érintettet".

Donald Trump elnök márciusban dekrétumot írt alá az energetikai függetlenségről, s ebben elrendelte elődje, Barack Obama klímavédelmi tervének felülvizsgálatát. Trump azzal érvelt, hogy sok környezetvédelmi szabályzó "haszontalan és munkahelyeket szüntet meg".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását