2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Így készül Békéscsaba az évadra

Két bemutatóra is készül szeptemberben a Békéscsabai Jókai Színház: 8-án Tamási Áron Ősvigasztalás című színművét, 15-én a Törvénytelen randevú című komédiát viszik színre.
2017. szeptember 4. hétfő 14:17 - HírExtra
 
Az Ősvigasztalást Tamási Áron 1924-ben, egy kolozsvári drámapályázatra írta, ám nem nyert vele. A darabot csak ötven évvel később mutatták be.

Béres László rendezi a színművet a békéscsabai teátrumban, aki az MTI-nek azt mondta, hogy a darabban az ősmagyarság eredete, az őstudás megőrzése, valamint a törvények világa kerül összeütközésbe. "Vissza a hagyományokhoz, az ősgyökerekhez, vagy haladni, beolvadni, feladni a hagyományokat? - ezeket a kérdéseket feszegeti az előadás, ugyanakkor a dráma az életbe vetett hitről is szól, és szerephez jut benne a legendás székely humor is" - fogalmazott a rendező, aki szerint az Ősvigasztalás a közös újrakezdés lehetőségét mutatja be, az őspogány, keresztény világból emel át elemeket a székely keretbe.

Radnóti Zsuzsa Kossuth-díjas dramaturg szerint misztikus, rituális, balladisztikus, nehezen megfogható színdarabról van szó, amelyet a klasszikus dramaturgia eszközeivel nem is lehet mérni.

Épp ezért a rendezésben kiemelt szerepet kap a zeneiség. Béres László rendezte két éve a flamenco életérzésen alapuló Bernarda Alba házát Békéscsabán, s azt ígéri, "ahogyan a Lorca-darabban, itt is a szöveg és a táncok, a liturgiák dallamvilága keveredik, s előfordulhat, hogy a zeneiség és a képek fontosabbak lesznek a tartalomnál".

Az előadást élőzene kíséri, Pribojszki Ferenc és Schäfer Szilveszter zenélnek a színpadon. A főbb szerepekben Kovács Frigyes, Szőke Pál, Liszi Melinda, Szélyes Imre, Katkó Ferenc, Gulyás Attila és Mészáros Mihály lesz látható.

A történet szerint Csorja Ádám - öccse kérésére - ősi áldozatot celebrál, és a havasi tisztáson máglyán égeti el testvére holttestét. Amikor erre fény derül, gyilkosság vádjával törvény elé kerül, "a törvényes szokások és formák megszegéséért" tíz hónapi elzárásra ítélik. A börtön elől Gálfi Bence szökteti meg, de amikor rájönnek, hogy mindketten ugyanabba a lányba szerelmesek, Gálfi lelövi Csorját.

A darabot a bérlettulajdonosok grátisz előadásként nézhetik meg. "Már hagyománnyá vált, hogy a bérletesek 5+1 előadást nézhetnek meg a teátrumban, idén Tamási művét választottuk ráadás előadásnak" - mondta Seregi Zoltán igazgató.

Komikusabb hangot üt meg Maurice Hennequin és Pierre Veber Törvénytelen randevú című komédiája, amelyet az angol Robert Cogo-Fawcett rendez, aki harminc éve franciáról angol nyelvre fordította a darabot. A művet Londonban nagy sikerrel játszották.

Robert Cogo-Fawcett az olvasópróbán elmondta, a darab a középosztályról és a középosztálynak szól. A háromfelvonásos mű komikumát a "mindennapok kortalan történései", a gazdagság, a korrupció, az okoskodás, a lebukások és a tévedések adják - fogalmazott.

A főbb szerepeket Bartus Gyula, Benkő Géza, Czitor Attila, Fehér Tímea, Jancsik Ferenc és a közel harminc évig Németországban élő és dolgozó Holler Márta játssza.

Seregi Zoltán igazgató szerint a két külföldről érkezett vendégművész "erős, új impulzust ad majd a társulatnak". Hozzátette: a "méltatlanul elfeledett darabot" most új fordításban játsszák, Farkas Jenő munkáját veszik alapul.

A vígjáték az 1920-as években játszódik, nem aktualizálták, a díszletek és a jelmezek is azt a kort idézik meg - mondta Juhász Katalin díszlet- és Vesztergombi Anikó jelmeztervező.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását