2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Többen jöttek mint tavaly

A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 6,9, a belföldi vendégek által eltöltötteké 7,1 százalékkal emelkedett tavaly az egy évvel korábbihoz képest, együttvéve 7,0 százalékkal nőtt a szálláshelyek forgalma, és 27,7 millió vendégéjszakát regisztráltak - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.
2017. február 10. péntek 12:45 - HírExtra
 

A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron számolt bruttó árbevétele 9,1 százalékkal nőtt, 402,4 milliárd forintra. Ezen belül a szállásdíjbevétel 11,1 százalékkal (237,9 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 4,1 százalékkal (81,2 milliárd forintra), az egyéb bevétel 8,8 százalékkal (83,2 milliárd forintra) emelkedett.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 2,5 százalékponttal, 56,4 százalékra emelkedett 2016-ban.

A szálláshelyeken 2016-ban a külföldi vendégek 13,9 millió, a belföldiek 13,8 millió vendégéjszakát töltöttek.

Tavaly decemberben a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 20,5, a belföldi vendégek által eltöltötteké 8,6 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi szinthez képest, így 14,4 százalékkal nőtt a szálláshelyek forgalma. A külföldi vendégek száma 18 százalékkal nőtt, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 894 ezerre bővült. A külföldivendég-forgalom nagymértékű növekedésében szerepet játszott a migránsválság miatti 2015. decemberi alacsony bázis is.

Budapest húzta

A KSH közölte: a decemberi számottevő emelkedés hátterében főként a teljes külföldivendég-forgalom héttizedét koncentráló budapesti szállodák 22 százalékos forgalomnövekedése áll, de a külföldivendég-éjszakák száma szinte valamennyi turisztikai régióban kisebb-nagyobb mértékben nőtt. A külföldivendég-forgalom változásai leginkább a fővárosi szállodákban jelentkeznek, ahol tízből kilenc vendég külföldi.

Tavaly decemberben a belföldi vendégek száma 5,9, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 8,6 százalékkal 853 ezerre nőtt. A belföldivendég-éjszakák alapján mért forgalom szinte minden turisztikai régióban bővült, legnagyobb mértékben Közép-Dunántúlon (21 százalékkal) és Budapest-Közép-Duna-vidéken (17 százalékkal). A szállodák szobakihasználtsága 4,9 százalékponttal, 49,4 százalékra nőtt.

A kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele decemberben 17 százalékkal (31 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 21 százalékkal (17 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 9,8 százalékkal (7,4 milliárd forintra), az egyéb bevétel 14 százalékkal (6,5 milliárd forintra) emelkedett. A szállodák folyó áron átlagosan 7,5 százalékkal magasabb szobaárat érvényesítettek, ami meghaladta a bruttó 19 ezer forintot.

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 8,5 százalékkal többet költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A decemberben működő kereskedelmi szálláshelyek közül 1705 egység fogadott el pihenőkártyát, 1,2 milliárd forint értékben, ami a belföldi szállásdíjbevétel 17 százalékát tette ki. 2016-ban a SZÉP-kártya felhasználási értéke 5,3 százalékkal nőtt, a vendégek összesen 18,6 milliárd forintot költöttek ezzel a fizetési lehetőséggel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását