2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Mondd, te kit választanál?

Népszavazáson dönt Szentlőrinckáta lakossága arról, hogy a település Pest megye helyett Jász-Nagykun-Szolnok megyéhez tartozzon - tájékoztatta az 1930 lelket számláló község polgármestere szerdán az MTI-t.
2016. február 10. szerda 12:27 - HírExtra

    Nagy István (független) elmondta: a népszavazást március 6-án tartják a helyi választási bizottság döntése szerint. A voksolás akkor lesz érvényes, ha az 1595 választópolgár legalább ötven százaléka plusz egy ember elmegy szavazni.

    Hozzátette, érvényes voksolás esetén, ha többen szavaznak a megyeváltás mellett, mint ellene, az Országgyűlés elé terjesztik jóváhagyásra a döntést. Így a település 2017. január 1-jétől Jász-Nagykun-Szolnok megyéhez tartozna - közölte.

    Megjegyezte: ha érvénytelen a voksolás, akkor az Országgyűlés határoz a megyeváltás kérdéséről, de a szavazáson megjelentek nagy aránya dönt a Jász-Nagykun-Szolnok megyéhez csatlakozás mellett. Ehhez hasonló esetre 2012-ben már volt példa, akkor Balatonvilágos Veszprém megyétől Somogy megyéhez került az Országgyűlés döntése értelmében - emlékeztetett a polgármester.

    Nagy István kitért arra, hogy nagy hátrányt jelent Pest megyéhez tartozásuk az uniós forrásokra történő pályázatok során. Továbbá Jász-Nagykun-Szolnok megyében tanul a szentlőrinckátai tanulók 95 százaléka, a betegek a kórházi kezelést is nagyrészt a másik megyében veszik igénybe és a munkavállalók többsége is oda jár dolgozni - fűzte hozzá.

    A megyeváltás kezdeményezését 2015 decemberében egyhangúlag támogatták a képviselők a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés közmeghallgatással egybekötött ülésén Szolnokon.
    Szentlőrickáta három oldalról határos Jász-Nagykun-Szolnok megyével. A község Budapesttől 60 kilométerre fekszik Nagykáta és Jászberény közelében, a település Jászberénytől 18, Pusztamonostortól 6, Jászfelsőszentgyörgytől 5 kilométer távolságra található.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását