2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Kinában buli van

Finisébe ért az év végi nagy kínai "népvándorlás", Kínában hamarosan beköszönt a holdújév, kezdetét veszi a hagyományos tavaszi fesztivál, a kínaiak legnagyobb családi ünnepe; péntektől - a kínai horoszkóp szerint - indul a ló éve.
2014. január 29. szerda 17:15 - HírExtra
A negyven naposra elhúzódó - nagyjából február közepéig tartó - utazási időszakban az idén 3 milliárd 620 millió utazásra számítanak, vagyis 200 millióval többre, mint a most véget érő, kígyó évének kezdetekor. Ezekben a napokban előfordul, hogy a 100 milliót is eléri az úton lévők száma. A vasutakon mentesítő vonatok százait állítják be, hogy a lehető legkisebb legyen a fennakadás, az egyébként elkerülhetetlen tumultus a pályaudvarokon.

A légi társaságok ugyancsak nagyüzemet jelentettek, járataik megtelnek. Vasárnap, egyetlen napon több mint 1400 járat 1,2 millió utast szállított.

A kínai településeket, parkokat piros lampionokkal, az ilyenkor szokásos köszöntésekkel, hagyományos ünnepi kellékekkel díszítik fel. Akik még nem tették meg, vásárolnak, mert a családtagokat illik megajándékozni. Kína vándormunkásainak 260 milliósra becsült rétege gyakran egész évi megtakarítását viszi ilyenkor haza és nem ritka, hogy a következő egy-két hét lesz csupán az, amikor a messzi városokban dolgozók gyermekeiket is láthatják.

Az óév búcsúztatásának, az újév köszöntésének, a gonosz szellemek elűzésének elmaradhatatlan kelléke a tűzijátékozás, mivel azonban az elmúlt év Kínában hangos volt a szmog okozta veszélyektől, a szigorítások mellett a nagyvárosokban központi felhívásokkal igyekeznek rávenni az embereket arra, hogy lehetőleg fogják vissza magukat, mérsékeljék a tűzijátékozást.

Amennyiben a levegő szennyezettsége meghalad egy bizonyos határértéket, Pekingben például a környezetvédelmi hatóság sms-üzenetekben fogja felhívni a lakosság figyelmét az egyes helyszíneken és időszakokban a petárdázás leállítására. Az értékesítő bódék engedélyeinek számát csökkentették tavalyhoz képest.

Az észak-kínai Sanhszi tartomány Pingjao nevű ősi városában, amelyben fából épült műemlék épületek sora található, tűzvédelmi okokból teljesen betiltották a tűzijátékozást. A kellékek tárolását és a pirotechnikai eszközök értékesítését büntetik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását