2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A hatalom nem szereti a Pussy-t? +18

Próbáljuk meg élvezni a - túlságosan tikkasztó - napsütést, gondoljunk a hétvégére esetleg a munka után jóleső hűvös seritalra. Vagy járassuk az agyunkat a Pussy Riot körül, de csak módjával.
2012. augusztus 22. szerda 17:48 - Győry S. József
Valószínűleg Allah, Siva és Odin együttes fellépése sem lett volna elég ahhoz, hogy a „bölcs” cáratyuskák és a kommunista szörnyszülöttek „demokratikus” utódját, a KGB volt tartalékos alezredesét, Vlagyimir Vlagyimirovics Putyint, eltávolítsák Oroszország éléről. Elvégre ki ne - ő biztosan - élvezné azt a tényt, hogy egy olyan országnak lehet az államfője, aminek a maffiája a fél sárgolyóbist a kezében tartja?

Az illegális fegyverkereskedelem „nemes” műfajában listavezető. Ha elzárja a gázt, bármikor zsarolási helyzetbe kerülhet Európával szemben. Végezetül, ha felcsapná a cirill betűs telefonkönyvet, a világ leggazdagabb és legbefolyásosabb milliárdosai közül válogathatna kényére-kedvére, már ha a köz számára, publikusak lennének a telefonszámok. ( Azt persze nem érdemes benyalni, hogy Medvegyev államfő 2010-ben kijelentette, fel kell számolniuk a maffiát. Ő politikus, vagyis magát túlságosan fontosnak gondoló bohócbáb. Ezt kellett akkor mondania.)

A célja ennek a groteszk államnak - mondom ezt Magyarországról, 2012-ben, hiszen ez se semmi - minden bizonnyal az, hogy a lehető leghatásosabb és legpiszkosabb eszközöket bevetve - nem elítélhetően -, továbbra is erős legyen, így komoly ráhatása legyen a világtörténelem és világgazdaság alakulására. Megszokták már, apelláta pedig ugyebár, tradicionálisan nincsen.

A tárgynál maradva, mégis térjünk át a művészetre, bármi is legyen az a XXI. században. Korábban a festő célja a szakrális ihletés mellett illetve után, a valósághű ábrázolás volt. Pech, feltalálták a fényképezőt, így teret nyerhettek az „izmusok”. Végül eljutottunk az üres vászonig. ( Mindez nagyjából igaz a szobrászatra is.) A zene már kissé komplikáltabb, de az biztos, hogy már nem menő a Palestrinai többszólamúság, inkább a végtelenül egyszerű, elektronikus dallamok, eltorzított, brekegő hangú, többnyire semmitmondó „énekesek” jelentik a fő irányvonalat.

Egyetlen dologgal tudnak „operálni”, ami nem más, mint a vizualitás. Klipekben és színpadon egyaránt. Úgy vélem, már ebben is kezd kimerülni az emberiség, hiszen eljutottunk addig a szintig, amikor csak alpári és erősen szexuális tartalommal lehet valami újat alkotni: próbálkozók pedig bőven vannak. Marad az internet korszakában a társadalmi, politikai, gazdasági problémákra történő figyelemfelhívás, a legkülönfélébb eszközökkel.

És akkor elérkeztünk a Pussy Riothoz, azaz a Lázadó Puncik nevezetű orosz, nőkből álló punkbandához, akik nagyon komolyan élnek a flash mob, vagyis a villámcsődület eszközével. Előre meghirdetett koncertet nem adnak, ellenben a legváratlanabb helyen és időben adnak rögtönzött koncertet furcsa - menő? - ruháikban.

Február 21-én egy templomban tették mindezt, a Szűzanyához „fohászkodva”, Putyin hegemóniájának végéért. Vallási gyűlöletből fakadó huliganizmus vádjával két év börtönbüntetést kapott három tag, kettőt jelenleg is keresnek. Vagyis politikai tiltakozás - is - lett a „művészet”.

Az ellenben remek és dicsérendő, hogy a hölgyek Oroszországban tették mindezt. Szükség is van rá, ám nyilván mind az öten gondolhatták, hogy előbb-utóbb ez lesz a vége. Bár ez nem is feltétlenül baj: egy világ ismerte meg az együttesüket, kérdés az, hogy szabadulásuk után igent mondanak-e a nagy pénzt hozó „balhéra”. Felkérés bizonyosan lesz.

Ha már politika és művészet. Rendben, a Gyurcsány már táncolt. De kíváncsi vagyok, hogy Orbán Viktor, mikor fogja egy gyorséttermi lánc papírkoronájában elmondani a frankót, Vona Gábor mikor gondolja úgy, hogy neki egy játszótéri hintalóról kell a honfiakhoz-honleányokhoz szólnia, Mesterházy Attila mikor fogja piros szegfűvel a szájában, vad tangóra csábítani a már előre sajnálható szavazópolgárokat, vagy az LMP frakció és szimpatizánsaik mikor csinálnak bármi jobbat, látványosabbat, ötletesebbet, mint a jelenlegi megmozdulásaik.

Vélhetően soha. Ahogyan Oroszország is Putyinról fog szólni, a Lázadó Puncik pedig legalább világhírnévre tettek szert. Az pedig a kutyát sem érdekli továbbra sem, hogy miért olyan rosszfiú ez a volt KGB alezredes, mi folyik Oroszországban és pláne, mi a konkrét célja mindezzel akár azon túl is, amit racionálisan el tudunk képzelni? ( Az összeesküvés-elméleteket mellőzve.)

De elvileg nem ez volt a cél? Nem ez volt az értelme az akciónak?

Ezért próbáljuk meg élvezni a - túlságosan tikkasztó - napsütést, gondoljunk a hétvégére esetleg a munka után jóleső hűvös seritalra. Vagy járassuk az agyunkat a Lázadó Puncik körül, de csak módjával, mert a végén agyf@szt kapunk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását