2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Alkoholizmus: az LSD segít

Elegendő lehet egyetlen adag a hallucinogén kábítószerből, az LSD-ből, hogy segítsen az alkoholfüggőknek elhagyni szenvedélyüket - idézte a BBC hírportálja norvég kutatók megállapítását, akik az 1960-as években lefolytatott LSD-tanulmányok eredményeit elemezték újra.
2012. március 9. péntek 13:33 - HírExtra
A metaelemzésben hat, 1966 és 1970 között végzett vizsgálat adatait tekintették át újra, amelyekbe eredetileg összesen 500 pácienst vontak be.

A Journal of Psychopharmacology című szakfolyóiratban ismertetett tanulmány összegzése szerint az LSD-nek "határozott előnyös hatása" volt az alkohollal visszaélőkre. A hatás több hónapon át tartott a szer egyszeri adagjának beadását követően.

Az LSD a valaha azonosított legerősebb hatású hallucinogén szerek egyike, feltételezhetően az agyban termelődő szerotonin blokkolásán keresztül hat, így befolyásolja az érzékelést, a viselkedést, az éhséget és a hangulatot.

A Norvég Tudományos és Műszaki Egyetem kutatói szerint a korabeli páciensek valamennyien alkoholról leszoktató programban vettek részt, közülük néhányan kaptak LSD-t egyszeri 210-800 mikrogrammos adagban. Az elemzés azt mutatta, hogy az LSD-t kapott páciensek 59 százalékánál csökkent az alkohollal való visszaélés, míg a kontrollcsoportban ez az arány csak 38 százalék volt.

A kezelés hatása hat hónap elteltével a kontrollnál még megvolt, ám egy év múltán már nem tapasztalták. Az LSD-s csoportban lévő páciensek között nagyobb lett a teljesen absztinensek aránya is.

"Az LSD egyetlen adagja határozottan előnyös hatással van az alkohollal való visszaélésre" - foglalták össze az elemzés szerzői, Teri Krebs és Pal-Orjan Johansen. Egyúttal megfogalmazták azt a vélekedésüket, hogy a szer viszonylag rendszeres, ellenőrzött alkalmazása fenntarthatná az előnyös hatást.

"Tekintve az LSD alkoholizmusra vonatkozó előnyös hatásáról szóló bizonyítékokat, elgondolkoztató, hogy miért siklottak át ezen a kezelési megközelítésen" - tették hozzá a kutatók.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását