2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):
Számos néphagyomány segít, ha szeretnénk megjósolni a tél keménységét, illetve hosszát. Hogy mennyire hitelesek ezek a támpontok, azt mindenki döntse el maga.
2011. január 30. vasárnap 08:55 - Kancsár Edina
Vince napja (Január 22.)

A borászok számára, több szempontból is fontos ez a nap. Ilyenkor pincelátogatást végeznek, illetve kimennek a szőlőhegyre vesszőt vágni. A levágott vesszőt a meleg szobában vízbe állítják és a hajtásából megjósolják a következő évi termést. Ugyancsak a termésre utal a nap időjárása: “Ha megcsordul Vince, teli lesz a pince” – ha ezen a napon enyhe az idő és olvad a hó, akkor jó termés lesz.

Pál napja (Január 25.)

A népi kalendárium egyik időjósló napja, Pálforduló néven is említik. A megfigyelések szerint, ezen a napon drasztikusan megváltozhat az időjárás. Napos idő esetén rövid télre, borult idő esetén hosszú télre számíthatunk.

Pál napját haláljósló napként is számon tartották. Vagyis: “Ha Pál fordul köddel, jószág hullik döggel”. Sok helyen pogácsát sütöttek ezen a napon. Minden családtagnak jutott egy darab, melybe libatollat szúrtak. Úgy tartották, hogy akinek megfeketedett a pogácsáján a toll, az abban az évben meghal, akié pedig megpörkölődik, az beteg lesz.



Gyertyaszentelő Boldogasszony napja (Február 02.)

A karácsonyt követő negyvenedik nap. A katolikus egyházban ezen a napon emlékeznek meg Jézus bemutatásáról a templomban, de Mária tisztulásának is nevezték, amely utal az ószövetségi előírásokra. Időjósló napként is számontartják ezt a napot.

Ha meglátja a medve az árnyékát, visszabújik a helyére negyven napra, ugyanis a tél még nem adta ki mérgét. „Gyertyaszentelőkor, ha esik a hó, fúj a szél, nem tart sokáig a tél” – vagyis, ha hideg téli időt tapasztalunk ezen a napon, hamarosan jön a tavasz.

Balázs napja (Február 03.)

Szent Balázst a nép választotta püspökévé, aki ezután egy barlangba húzódott vissza. Innen vezette a népet és gyógyított, míg a pogányok el nem fogták. Mivel nem tagadta meg hitét, halálra ítélték. E napon végzik a balázsolást.

Balázs napját az egészség- és termésvarázslás, a gonoszűzés, a madárűzés, és az időjóslás napjának is nevezték régen: „Ha esik, nyár elején elveri a jég a termést".

Dorottya napja (Február 06.)

Időjárásjósló nap. „Ha Dorottya szorítja, Julianna tágítja” – vagyis, ha hatodikán még fagyos az idő, 16-án már jön az enyhülés.



Julianna napja (Február 16.)

Ezen a napon általában esik a , amitől az időjárás enyhülését várják. A hiedelmek szerint: „Julianna kitette a dunnáját és az kiszakadt" vagy „Julianna megrázta a dunnáját" – vagyis a megfigyelések szerint ezen a napon gyakran havazik.

Zsuzsanna napja (Február 19.)

A néphagyományok szerint, ha ekkor magasan száll egy pacsirta, hamarosan megjön a jó idő, és ha még énekel is, akkor már biztosra vehető, hogy beköszönt a tavasz. Amennyiben nem énekel ezen a napon, akkor még marad a téli időjárás.

Mátyás napja (Február 24.)

Ekkorra már mindenki nagyon várja az enyhülést, ezért is hívták régen jégtörő Mátyásnak ezt a napot. „Ha Mátyás jeget talál, akkor töri, ha nem talál, akkor csinál"– vagyis az időjárás aszerint fordul, hogy milyen ezen a napon az időjárás.

Ugyancsak ismert szólás: „Mátyás, Gergely két rossz ember", mely arra utal, hogy ezeken a napokon nagy hidegek szoktak lenni. A baj csak akkor van, ha Mátyásnak nincs mit törnie, mert már enyhe az idő és elolvadt a jég. Ilyenkor fagyos napok következnek még.

Pál napja
A nap a Saulból Pállá válás bibliai eseményéről emlékszik meg. A keresztényüldöző Saulnak, úton Damaszkusz felé csodás élményben volt része. Az úton megjelent neki Jézus, s megkérdezte tőle: „Saul, Saul – miért üldözöl engem?” Saul összeomlott, tehetetlenné vált, megvakult, s magába fordult, majd egy bizonyos idő elteltével tanítvánnyá akart lenni.

Csak nehezen tudták ezt azonban elfogadni a keresztények, egészen addig, míg ki nem mondta, hogy igen Saul voltam, de már Pál vagyok. A damaszkuszi út szimbolikusan ezt jelenti, egy elhatározást, mely végleges és gyökeres fordulat az ember életében.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását