2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A sznobizmus ünnepe?

Idén elmarad a Budapesti Operabál, helyette egy nagyszabású gálahangverseny kerül megrendezésre. A sznobok - is - biztosan ott lesznek.
2011. január 30. vasárnap 08:32 - Győry S. József
Tegnap

A boldog békeidőkben egy elnyomott „tartomány” fővárosának módosabb - sznob - lakosai úgy gondolták, hogy szívesen belekóstolnának az uralkodói udvar egyik legrangosabb eseményébe. 1886-ban megrendezésre került az első Budapesti Operabál, amely a magyarázat szerint minden esetben jótékonysági célt szolgált: persze ne higgyük, hogy az adakozás csábította a felső tízezret az Operaház falai közé. Szegények nélkül nincsenek gazdagok. A ruhaköltemények bemutatása és a pletyka, minden esetben „fontosabb” lehetett az adakozásnál. Akárcsak a „nagyoknál”. 1934-től hatvankét évig abbamaradt a keringő, közben kaptunk horogkeresztet és vöröscsillagot.

És most

A rendszerváltás kitermelte az „új arisztokráciánkat”, így 1996 februárjában ismét megrendezték az eseményt, amelyre az elmúlt tizenöt alkalommal a politikai és gazdasági elit színe-java ellátogatott.

A patinás épület falai között az anyagilag szerencsés helyzetben lévők mulatoztak, kívül pedig maréknyian tüntettek a sznobizmus egyértelmű megnyilvánulása ellen. Senki nem foglalkozott igazán velük, bár a televízió képernyőjén és az újságok hasábjain remekül mutattak a hazai kulturális élet csimborasszója ellen demonstráló, „kultúraellenes” fiatalok. 2009-ben kétszázhatvanezer forint volt a legdrágább belépő a bálra. Csekélység.



Az idei Operabál március 5-én került volna megrendezésre, ám Horváth Ádám, az Operaház miniszteri biztosa Réthelyi Miklós miniszterrel és Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkárral egyetértésben úgy döntött, hogy idén elmarad ez a rendezvény. Gazdasági váltság, vörösiszap kellett a hagyomány ismételt megszakításához.

A bál helyett egy nagyszabású gálahangverseny kerül megrendezésre, aminek a bevételét a természeti katasztrófák által érintett családok megsegítésére fordítanak. Vagyis százhuszonöt év után egyértelműen a rászorulókat szolgálhatja a jeles esemény.

Tisztelet a kivételnek

A módosabb látogatók játszi könnyedséggel kifizetik az igen magas jegyárakat, meghallgatják a nagyszerű hangversenyt, majd - akár - méregdrága autójukkal hazamennek: a bevételt megkapják a rászorulók. Mindenki boldog, az „átlagemberek” kivételével.

Ugyanis minek egy gálahangverseny, ha a belépő összegét akár közvetlen módon el lehetne juttatni a károsultakhoz? Minek egy hangverseny, ha a belépő összegét csak igen kevesen képesek kifizetni? Talán pont ezért, mivel az ilyesmit kedvelik a sznobok.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását