2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Médiatörvény: már megint a multik

Az EU-biztos, Neelie Kroes elsősorban azért kritizálta a médiatörvényt, mert a határon túlról szolgáltató médiumokat is szabályozná. Végre kibújt a szög a zsákból: az EU ismét a saját multijait védi.
2011. január 18. kedd 11:30 - Forján-Vass Máté
Navracsics a multikkal tárgyalt

Nem volt könnyű dolga Navracsics Tibornak az EU-biztossal való tárgyaláson, hiszen tudtával, vagy anélkül, de a média multikkal tárgyalt. Noha az illetőt Neelie Kroes-nak hívják, és az EU biztosa, de a cél egyértelmű: megvédeni a multik érdekeit.

Az EU-biztos elsősorban azt kifogásolta, hogy a hazai médiatörvény szabályozni kívánja az itthon leadott tartalmakat akkor is, ha a sugárzó médium külföldi. Azért ha ez a törvény tényleg gond lenne, akkor nem csak az lenne a baj, hogy a külföldi médiumokat szabályozza, hanem az is, hogy a hazai médiával úgy bánik, ahogy.

Végül is, mit képzelünk mi, hogy szabályozni akarjuk azokat a tartalmakat, amelyek megjelennek hazánkban? Felháborító! Úgy látszik, Kroes elfelejtette, hogy az EU nem multivédelmi szervezet, hanem egy politikai közösség.

Egy multi határai

A bérhuhogók persze egyből kinyilatkoztattak: „Orbán nem tiszteli a határokat.” Vajon egy multi mikor tartotta tiszteletben a határokat, akár az erkölcs és tisztesség határait, akár az országok közötti vonalakat… És arra is, hogy a nagy „jogvédők” ezért miért nem emelték fel soha a hangjukat?

Az EU kibökte végre mi fáj: sértjük a multik érdekeit. Persze nem egyenes úton, csak úgy a sorok között, mindenféle körítéssel. Valamiféle "eredet ország" elvével érveltek. Azért megnézném, hogy mit szólnának Franciaországban egy olyan műsorszolgáltatóhoz, ami a Vichy-kormány tetteit akárcsak ismertetné, még ha esetleg dicsérné is. Nyilván nem törölnék a szolgáltatók közül, mert az illetékes csatorna Luxembourgból sugároz, és ott ezt lehet.

Hüpp-hüpp-hüpp, multi trükk

Amúgy sem ismeretlen az a multi trükk, hogy külföldön alapítanak céget, és onnét sugároznak egy másik országba. A német országos kereskedelmi televíziók mind külföldről sugároznak. Az RTL (amely nálunk is sugároz) belga, a SAT 1 pedig luxemburgi. Könnyű így kibújni a felelősség (meg az adózás) alól.

Most valaki fellépett ez ellen, a multik pedig léptek. Az ő jogaik, az íratlan multi jog valóban sérül, de az már az európai közösség végét jelenti, ha ezeket kell védeni.

Vichy-kormány
A második világháborúban a németekkel kollaboráns kormány. A franciák számára ez a téma nem létezik, bárkit megkérdeznek, ilyen nem volt soha. Viszont ezzel a témával nagyon könnyű egy franciát kihozni a sodrából.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását