2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Miért nem lesz Disneyland Dunakeszin?

Valaki vágja a fákat Dunakeszi természetvédelmi területén. Senki nem tud semmit, ami biztos: Miki egér és Donald kacsa nem lesz dunakeszi lakos.
2010. október 25. hétfő 06:46 - Tóbiás Gábor
A Magyar Lovaregylet
A reformkori megújhodó Magyarország fontos programjai között szerepelt a lóversenyzés meghonosítása. A gondolat gróf Széchenyi István fejében fogalmazódott meg, amelyet tett követett: angliai tapasztalatai hatására kialakította a lósport szakmai szervezetét és 1827. június 6-án a Gubacsi dülőben (az Üllôi út és a Soroksári út által határolt gyepen) megrendezték az elsô versenynapot.Voltak nagy korszakok (például, amikor 1873-ban magyar tenyésztésű ló, Kisbér nyerte az Epsom Derbyt) és voltak hullámvölgyek is (különösen a háborús idôszakokban), de a versenyzés folyamatossága, hála az áldozatkész és sportszeretô futtatóknak, valamint a lelkes és kitartó turfbarátoknak, máig sem szakadt meg.

Reméljük, hogy ez a 180 év óta tartó folyamat, ez a tiszteletet érdemlô tradíció nem szakad meg! Bízunk benne, hogy a jelenlegi súlyos, kritikus "pozícióból" "nyerôként kerül ki a magyar lóversenyzés és megindul az újabb felvirágzás útján, ami által visszaszerzi a nemzeti kultúrában egykor elfoglalt méltó helyét.

Széchenyi István szavaival: Fogjunk tehát magunk a magunk dolgaihoz, segítsünk magunk magunkon!.... Csak a rossz Kertész vár mindenkor essőre, öntözzük magunk gyenge plántáinkat."

forrás: ugeto.com
A kérdéses területet 1890-ben vásárolta meg a Magyar Lovaregylet, így jött létre az alagi versenyló tréningtelep. A második világháborúig remekül működött az intézmény, aztán jött az államosítás. A csonkítások azonban még nem veszélyeztették a működőképességét.

A fordulópont 2005-ben jött el, amikor eladta az ún. téli pályát a Nemzeti Lóverseny Kft. Ez tulajdonképpen egy külső gyakorló pálya. Ide akkor mentek a lovak, amikor pihenésre, esetleg egy könnyű gyakorlásra volt szükségük. A területen ezért semmiféle építmény nincsen és ez hozzájárult ahhoz, hogy megőrizze az eredeti élővilágát.

Budapest környékén egyedülálló

A terület Pest közelében az egyik utolsó összefüggő, nagyméretű sztyeppfolt, amely a pest-solti síkság őshonos élővilágának ad helyet. Keletről egy erdősáv szegélyezi, amely védi az alig pár száz méterre futó M2 autóút zajától-porától.

A téli pálya 57 hektár, de tulajdonképpen egybefügg repülőtérrel, ami körülbelül 100 hektár. A nyári lóverseny pályával együtt mindez majdnem háromszáz hektár zöldterületet jelent.

„Csak a téli pálya tulajdonjoga változott 2005-ben, de ha itt beindul valamilyen építkezés, az lavinaszerűen elviszi magával a többi területet is. Szép lassan kiszorulhat minden eredeti tevékenység. A lovassport is” – mondja Sarkadi Márton, dunakeszi környezetvédő.

„Elkészültek a tervek is a terület hasznosításával kapcsolatban. Disneylandet, szállodákat, kaszinót, ügető versenypályát akartak létesíteni. A dunakeszi lakosság egyetlenegy formában jelenik meg a terveken: kockázati tényező. Mert esetleg a terület fölhasználása ellen zúgolódás támadhat” – így Sarkadi.

A téli pálya tulajdonosa egyébként Winkler Márton, aki 2005 novemberében vásárolta meg a területet, és nemcsak arra, hanem a repülőtérre és a nyári lóversenypályára is hasznosítási terveket készíttetett. „2009 tavaszán Winkler úr bemutatta terveit. Gyakorlatilag egy óriási Expo létesülne itt, ez a természeti értékek azonnali és teljes pusztulását jelentené” – mondja Sarkadi Márton. Majd hozzáteszi: „az alagi telep nélkül tulajdonképpen halálra van ítélve az a magyar lóversenyzés.”

Nem lesz belőle semmi

„Nem tervezek már rá semmit, mert olyan kedves emberek vannak ott, mint például Sarkadi úr, akik mindent megakadályoztak” – mondja Winkler Márton, a téli pálya tulajdonosa. „Például az Örökségvédelmi Hivatal által rárakott egy védettséget. A látképet védték le. Most már semmiféle célom nincsen a területtel, eladom.”

„Ha bemegyek a területre, akkor szabályszerűen megtámadnak a dunakeszi lakosok – folytatja Winkler - minden héten kétszer följelentenek. Hiába van kirakva, hogy magánterület, bemennek és úgy használják a területet, mintha az övék volna. Ráadásul szemétlerakónak használják. Hiába hordattam el onnan száz köbméter szemetet.”

Ugyanakkor Sarkadi Márton cáfolja azt, hogy Winklert bárki is megtámadta volna: "arról nem tudok, hogy Winkler Mártont bármiféle inzultus érte volna Dunakeszin, azonban az tény, hogy 2009. május 28-án békés demonstrációt rendeztek helybeliek a polgármesteri hivatal előtt a téli pálya átminősítése ellen tiltakozva. Ezen megjelent Winkler Márton nyolc-tíz rosszul öltözött, ittasnak látszó egyén társaságában, és megpróbáltak verekedést provokálni, botrányba fullasztani a rendezvényt. ez azonban nem sikerült."

„Egy ügetőpályát terveztem oda, mellé pedig egy szórakoztató központot. Nem hiszem, hogy Magyarországnak olyan rettentően rossz dolgot csináltam volna, ha idehozom a Disneylandet” – mondja Winkler.

„Úgy tudom, hogy a kapitalizmust építjük és nem a szocializmust. Ez a terület magántulajdonban van. Vettem és nem loptam. Vagyonvizsgálatnak is alávetettek. Öt éven keresztül mindenben megakadályoztak, remélem, hogy el tudom majd adni. Tárgyalásokat folytatok az ügyben” – summázza Winkler.



Na de ki vágja a fákat?

„A szóban forgó terület 1994 óta természetvédelmi terület. Az önkormányzat nyilvánította annak. 2006 óta pedig országos jelentőségű műemlék. Tulajdonképpen ezeken a területeken mindenféle változtatást csak úgy lehet végrehajtani, ha az illetékes hatóságok hozzájárulnak. A műemlékvédelem, a Kulturális Örökség Hivatal is és a természetvédelemben illetékes helyi jegyző is” – avat be minket Sarkadi.

„Lehet, Winkler Márton a fák kivágásával próbálja elérni, hogy ne legyen védelemre érdemes érték a területen. De ez részemről csak feltételezés” – mondja Sarkadi. Majd hozzáteszi: „a favágók az érdeklődők kérdésére elmondták, hogy őket Winkler Márton bízta meg a favágással.”
Winkler kicsit másképp vélekedik az ügyről: „Lehet, hogy Sarkadi úr vágja ki a fákat. Valóban vágtak ki fákat, de volt egy nagy orkán is, ami károkat okozott. Próbáltuk rendbe szedni a területet, de ki se tudok menni, mert mint említettem állandóan atrocitások érnek, a lakosság részéről.”

Szigorú szabályok

„A területre szigorú erdőgazdálkodási szabályok is vonatkoznak. Emiatt az erdészeti igazgatóságtól kell engedélyt kérni akkor, ha a területen fát akarnak vágni. Egyik sem történt meg” - mondja Sarkadi. Fölröppent olyan hír, hogy tulajdonképpen a dunakeszi önkormányzattól származik engedély arra, hogy fákat vágjon ki a tulajdonos. Ez hatásköri túllépés lenne, mert az önkormányzatnak erre nincsen joga”- szögezi le Sarkadi.

Megkerestük az önkormányzatot is, hogy választ kapjunk erre a kérdésre, azonban a jegyző meglehetősen szűkszavúan válaszolt. „A kollégáim jelen pillanatban vizsgálják, hogy hol történt, mi történt, hány darab fát vágtak ki, és hogy mi járunk majd el vagy pedig a környezetvédelmi hatóság, mert magántulajdonban van ez a terület. A héten tudok esetleg bővebb és konkrétabb felvilágosítást adni” – mondja Dr. Illés Melinda.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását