2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Rubint Réka: Olyan mozgást válasszunk, amit élvezünk!

Egyre több fiatal nő vállalja fel kerekded formáit, amit divatos ruhákkal ki is hangsúlyoz. Ha bizonyos szabályokat betartunk és nem hanyagoljuk el a mozgás fontosságát, akkor nem kell görcsösen fogyókúráznunk ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben.
2010. szeptember 25. szombat 08:32 - Kancsár Edina
Rubint Réka
Tizenkét éve tart aerobik órákat, illetve személyi edzéseket. A Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolával párhuzamosan elvégezte a TF aerobic és személyi edző képzését. 2008.okt. 19-én az IFBB által szervezett profi nemzetközi testépítő versenyen, Ausztriában Fittness Modell kategóriában ezüstérmet szerzett./norbi.hu/
A médiából ismert karcsúság, a mindennapi életben korántsem jellemző, amit a felmérések is bizonyítanak. A marketing azt sugallja felénk, hogy legyünk vékonyak és fiatalok, de ez nem könnyű feladat… Márpedig egy átlag nőnek, a munka mellett korlátozottak a lehetőségei és az ideje, amit szépítkezésre fordíthat.

Megkérdeztük a szakmájában profi és hibátlan alakjáról híres Rubint Rékát, hogy milyen fitnesz tippekkel tud szolgálni a feszesedni vágyóknak.

A mindennapi életben rengeteg teltebb formájú lányt lehet látni. Attól még, hogy valaki nem sovány még lehet feszes és csinos. Neked erről mi a véleményed?

Így van! Én abszolút úgy gondolom, hogy egy teltkarcsú feszes idomokkal rendelkező hölgy is ugyan olyan csinos és vonzó lehet, mint egy vékony lány… Sőt, sok esetben még vonzóbb is, mint a csontsovány lányok. Köztudott, hogy a férfiak szeretik, ha van mint fogni, ezért a kerekebb lányok nagyon vonzóak számukra. Én mindig azt mondom, hogy az arany középutat kell megtalálni és az a legfontosabb, hogy ha belenéz az ember a tükörbe, akkor jól érezze magát. Szerintem az extrém túlsúlyt kell elkerülni, hogy az elhízásból adódó életmódbetegségek ne alakulhassanak ki. Ha valaki úgy érzi jól magát, hogy van rajta egy kis husi, azzal szerintem nincs semmi probléma.

Ha valakin súlytöbblet van, akkor is muszáj fogyókúrázni, vagy elég ha eljár az illető egy kicsit mozogni?

Mivel a formánkért hetven-hetvenöt százalékban a táplálkozás felelős, azt kell mondanom, hogy ha valaki fogyni szeretne, akkor a mozgás kevés. Maximum élsport szinten lehet a helytelen táplálkozást kompenzálni sporttal. Ahhoz, hogy változtatni tudjunk az alakunkon, először mindenképpen az étkezéseken kell módosítani. Sok esetben előfordul, hogy valaki egyáltalán nem mozog, csak a táplálkozásában tesz rendet és rögtön fogyást tapasztal. Ha az étrendünkből száműzzük a finomított szénhidrátokat (például a finomlisztet és a cukrot), akkor az inzulintermelést betereljük a normális medrébe és fogyást fogunk tapasztalni. Ha ezt bármilyen mozgás fajtával kiegészítjük, akkor garantált lesz a siker.

Milyen típusú mozgás az, ami ilyenkor a legeredményesebb?

Olyan mozgást kell választani, amiben örömünket leljük. Nem szabad, hogy a sportolást vezeklésnek éljük meg, amivel a helytelen táplálkozást kompenzáljuk. Ne azért menjünk mozogni, mert az életmódváltáshoz hozzá tartozik, hanem azért, hogy mindazt az örömérzést, amit a mozgás okozhat, megtapasztaljuk. Természetesen az egészség megőrzése szempontjából is nagyon fontos a sport. Azért hangsúlyoztam az örömérzést, mert hiába mondom én valakinek, hogy fusson minden nap húsz-harminc percet, ha az illető számára a futás teher és kín. Mindenféleképpen azt a mozgásformát kell megtalálni, ami számunkra a legideálisabb.

Előfordul olyan is, hogy valaki éveken keresztül konditerembe jár, de egy idő után már nem leli benne örömét. Olyankor váltani kell! Ki kell próbálni többféle sportot is, hogy az ember megtalálja a számára legjobbat. Például Larát, amikor kicsi volt, ritmikus sportgimnasztikára (RSG-re) járattam, de rövid időn belül rájöttem, hogy nem ez lesz az ő sportja. Gondoltam, hogy majd csak megszereti, de nem így lett. Azóta versenyszerűen lovagol, lovastornázik és nagyon tehetséges benne. Lóháton mutat be különböző gyakorlatokat, tehát valamilyen szinten az RSG alap jól jött neki.

Furcsa, hogy éppen ezt a sportot választotta, hiszen a családban korábban senki sem lovagolt, de ő ebben leli örömét. Nyolc-tíz órát képes kint lenni a lovardában, télben- nyárban- sárban, mert számára ez jelenti a boldogságot. Én például nem tudnám elképzelni, hogy ezt a sportot űzzem, de nem vagyunk egyformák. Manapság, már nagyon kevés időt tudnak elcsípni a szabadidejükből az emberek arra, hogy mozogjanak, ezért kell olyan sportolási lehetőséget választani, amit élvezünk is. Ha így fogjuk fel, nem is annyira megerőltető, hiszen ez is egy örömszerzési forma.

Melyik mozgásfajta a legalkalmasabb a feszesítésre?

Jó lehet akár a futás is, ha valaki szeret futni, de én azt tapasztalom, hogy az a leghatékonyabb, ha kombinálunk különféle sportokat. A szervezet, viszonylag hamar hozzászokik az egyoldalú terheléshez, aminek az a hátulütője, hogy egy idő után már nem reagál rá. Sokan kerestek már meg azzal, hogy hiába edzenek, egy ideje nem változik a testük. Ilyenkor javasolni szoktam egy másik sport bevezetését (például súlyzós edzést, aerobicot, vagy otthoni dvd-re történő tornázást, stb.). Ha a megszokott edzésforma mellé behozunk, heti egy-két alkalommal egy másik mozgásformát, akkor struktúrájában elkezd teljesen átalakulni a test és az izomzat. Ilyen volt nekem a Rába Timi példája is.

Amikor felkeresett engem, már eléggé kétségbe volt esve, hogy hiába edz napi két órát, egyszerűen nem változik a teste és nem tud fogyni sem. Szerette volna visszaszerezni a régi alakját, de egyedül nem ment neki. Az első dolgom az volt, hogy kivettem az étrendjéből a finomlisztet és a cukrot, majd letiltottam a kardió edzésekről. Írtam neki súlyzós edzésterveket és annak megfelelően a konditeremben, viszonylag nagy súlyokkal elkezdett edzeni. Sokszor mondta, hogy: „Úr Isten Réka, ezektől a súlyoktól be fogok vastagodni!” Mondtam neki, hogy higgye el, hogy nem fog. Vastagodni csak akkor tud az ember, ha nem jó az étrendje.

Ha valaki rossz táplálkozás mellett nagy súlyokkal dolgozik, akkor valóban megindul egy növekedési folyamat. Azonban megfelelő étkezés mellett, a nagy súlyokkal történő edzéseknek köszönhetően az izomzatnak egy szép definiált tömege lesz. Timivel is ez történt. Az update életmód rendszer által összeálított étrendjének köszönhetően lefogyott és az izomzata szép kerek lett. Olyan jól átalakult, hogy újra a lánykori ruháiban jár és nagyon elégedett. És ami a legfontosabb, hogy most már nem kell a taposó gépen vezekelnie napi két órát, hanem egy-másfél óra alatt kényelmesen leedz és már csak szinten kell tartania a megszerzett formáját.

A fenékben erősebb lányoknak milyen popsiformáló gyakorlatokat tudnál javasolni?

Ami a legjobb a popsira, az a futás vagy a kocogás. A futásnál jobb comb és popsi „daráló” ,nincs. Ha valaki nem tud futni, azt javaslom (ha a szabadban fut), hogy mindig nézzen ki egy közeli támpontot, ameddig elkocog, majd egy következőt, ameddig majd elsétál gyors gyaloglásban. Ezt kell váltogatni, aztán fokozatosan kivenni egyet-egyet ezekből a sétálós szakaszokból. Aki ezt a módszert alkalmazza, Hamarosan azt fogja tapasztalni, hogy már végig tudja kocogni a kívánt távot. Ami még nagyon jó popsiformáló, az a guggolás és a kitörés. Én például, ha nincs sok időm, azt szoktam csinálni, hogy húsz percet futok, utána pedig tíz-tizenöt percig guggolok és kitöréseket csinálok felváltva. Ezzel tulajdonképpen meg is van a teljes láb és popsi edzésem.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását