2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Alakul az új OVB

Letette esküjét Litresits András, az MSZP és Szabó Miklós, az LMP parlamenti frakciójának az Országos Választási Bizottságba (OVB) delegált megbízottja pénteken; a testület ezzel héttagúra bővült. Szintén pénteken tett esküt Székely László, a testület megválasztott póttagja is, aki akadályoztatása miatt nem tudott a többi választott taggal múlt pénteken esküt tenni.
2010. július 30. péntek 10:48 - HírExtra
Az Országgyűlés július 22-én választotta meg az önkormányzati választás előtt megalakuló OVB tagjait: Bordás Vilmost, Bozsóki Évát, Hunyadfalvi Ákost, Pozsár-Szentmiklósy Zoltánt és Sasvári Róbertet, póttaggá pedig Székely Lászlót. Az előző OVB-nek is tagja volt - az Országgyűlés által választott tagként - Bordás Vilmos, valamint a Fidesz-KDNP delegáltjaként Sasvári Róbert.

A jogszabály szerint a múlt héten megválasztott OVB mandátuma a 2014-es országgyűlési választás előtt megválasztandó OVB alakuló üléséig tart. A választott tagok egy héttel ezelőtt tettek esküt Schmitt Pál, az Országgyűlés elnöke előtt, majd alakuló ülést tartottak, ahol elnökké Bordás Vilmost, elnökhelyettessé Sasvári Róbertet választották.

A testületbe az Országgyűlésben frakcióval rendelkező pártok delegáltjai is küldhetnek képviselőket, a delegált tagokat az OVB elnökénél kell bejelenteni, majd - miután a választott tagokhoz hasonlóan esküt tettek - ülhetnek be a testületbe teljes jogú tagként.

Az MSZP valamint az LMP delegáltja pénteken tett esküt Jakab István, az Országgyűlés alelnöke előtt. (A delegáltak a korábbi, Szigeti Péter vezette OVB-ben is megbízott tagok voltak.) Az eskütételen jelen volt Bordás Vilmos, az OVB elnöke és Sári Miklós, az Országos Választási Iroda nemrég kinevezett vezetője is.

A párt által megbízott választási bizottsági tag jogai és kötelezettségei megegyeznek a választott tagokéval. Így a megbízott tag nem csak figyelemmel kíséri a választási bizottság munkáját, hanem tevékenyen részt is vehet abban, és a testület rendelkezésére álló valamennyi információt megismerheti. A tevékenysége során tudomására jutott személyes adatokat azonban sem az őt megbízó pártnak, sem másnak nem adhatja ki. Állami költségvetéséből nem jár tiszteletdíj a megbízott tagoknak, a párt azonban díjazásban részesítheti az általa megbízottat.

Az OVB független, kizárólag a törvénynek alárendelt szerv, amelynek elsődleges feladata a választási eredmény megállapítása, a választások tisztaságának, törvényességének biztosítása, a pártatlanság érvényesítése és szükség esetén a választás törvényes rendjének helyreállítása.

Az immár héttagú, a két pártdelegálttal kibővült OVB péntek délután tartja első ülését, a napirenden jelölőszervezetek nyilvántartásba vétele valamint népszavazási kérdések, népi kezdeményezés elbírálása szerepel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását