2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Kemény a magyar uborka szezonja

Félig viccből vágtunk neki az uborka termesztéséről írni, de komolyra fordult a téma: Magyarország egy csapásra igazi nagyhatalommá válhat az uborka világában. Jelenleg még savanyú a helyzet, de a Fidesz már kovászolja.
2010. július 9. péntek 17:05 - Páczai Tamás
Ládi Csabával, az Uborka Terméktanács ellenőrző bizottságának elnökével beszélgettünk

Az itthoni üzletek polcain a hazai vagy a külföldi termesztésű uborkák vannak túlsúlyban?

Magyarországon még öt-hat évvel ezelőtt is átlagosan 21 millió üveg, döntően hazai előállítású uborkát vásároltak. Ez a mennyiség napjainkra nagyságrendekkel lecsökkent, de az eladott uborka döntő része még mindig Magyarországon előállított uborka. A nagy áruházláncok túlsúlya egyre erősebben érezhető a piacon, ők főleg a német termelésű uborkát értékesítik a hazai piacon. Pontosítanom kell: azt a német uborkát nyomják be kelet Európába, amelyet valójában indiában termeltek, de a német piacon nem tudják vagy nem merik eladni.

Tehát az indiai uborka német kitérővel kerül hazánkba…


Így van. Bizonyítani is viszonylag egyszerű, meg kell nézni, hogy az üvegben milyen az uborka. Az apró méretűt Indiában, Törökországban és Magyarországon termesztik, míg világ többi részén főleg a nagyobb, 6-12 centiméteres fajtákat részesítik előnyben. A nagy, főleg német tulajdonú áruházláncok polcain árult apró méretű csemege uborka másik jellegzetessége, hogy a felülete szemölcsös. Ez csak Indiából vagy Törökországból származhat, mert a magyar termesztésű, apró méretű uborkák felülete sima.



Eddig a savanyú uborkáról beszéltünk. A friss uborka is külföldről kerül az országba?


Nem, a friss uborka döntő részben magyar. Gazdaságilag nem kifizetődő a friss terméket külföldről, főleg Indiából importálni.

Milyen a magyar uborkatermelők helyzete?


Költségeik folyamatosan emelkednek. A szezon elején erősebb volt a forint árfolyama, ezért úgy számítottuk, hogy az uborka áremelkedése öt százalékon belül marad. Azóta változott a piac: a műtrágya és a növényvédő szerek ára emelkedett, míg a forint gyengült. Ez a termelés költségeinek emelkedését eredményezte, ugyanakkor az uborka piaci árának 10-15 százalékos csökkenéséről beszélhetünk.

Tehát olcsóbb az uborka, mint a tavalyi szezonban.

Jelen pillanatig igen. Az utóbbi tíz napban ugyanis a nagy méretű uborkák ára növekedésnek indult annak köszönhetően, hogy Németországban háromszor kellett újravetni az uborkát az elmúlt hetek rossz időjárása miatt. A lengyeleknél is késik a szezon, mert május végén nem tudták elvetni az uborkát a sok eső miatt.

Itthon is megtizedelte az uborkaállományt a májusi eső?

A hideg időjárás körülbelül 9-10 százalékos terméskiesést okozott, de volt egy kis felületnövekedés az elmúlt évhez képest, ezért az országban megtermelt mennyiség szinten marad, tehát lesz elég uborka. Ezt a darabszámra értem. A terméshozam tömegét vizsgálva ugyanis csökkenésről számolhatunk be, mert a konzervgyárak idén a kis méretű uborkákat favorizálják. Ezért kilóra kevesebb lesz idén az uborka, de a termelők árbevétele mégis növekszik, mert az apró uborka jóval több kézi munkát igényel, ezért több pénzt lehet kérni a feldolgozóktól.

Honnan ismeri ennyire alaposan az uborka helyzetét?

Tízen alkotjuk az uborka termékcsapatot, német, lengyel, indiai és egyéb országból származó termelőkkel, szakemberekkel. Szervezetünk figyeli az egész világ uborkaforgalmát a vetőmag eladásától kezdve egészen az áruházak polcaira kerülő késztermékekig bezárólag. Ezen kívül a konzervgyárakkal is mi tartjuk a kapcsolatot.

Jól sejtjük, hogy uborka szempontjából Magyarország nagyhatalom?

Minőség szempontjából igen. A mennyiség tekintetében azonban több ország, például India is legyőz minket. Nálunk 650-700 hektáron folyik intenzív, kordonos uborka termesztés, ezzel szemben Indiában 22 ezer hektáron termelnek. Arányosan megnézve azonban jól állunk, mert a relatíve kis területen mi 38-40 ezer tonna uborkát termelünk, India a nagyságrendekkel nagyobb termőterületén 200 ezer tonnát termel meg.

Jelenleg a Magyarországon alkalmazott intenzív, kordonos, felfuttatásos technológia világszínvonalú. Egyedül a kézimunka erő tekintetében nem versenyezhetünk.

Mennyit keres egy uborkát gondozó napszámos?

A németeknél 48-50 euro (14 ezer forint)a napi bér, Magyarországon 3500-4000 forintot keres meg egy napszámos, Indiában pedig 2 eurós (560 forint) a napi bér. Az uborkatermesztésben a kézi munkaerő döntő jelentőséggel bír, így nem tudunk árban versenyre kelni az indiai termesztőkkel.



Hogyan haraphatunk ki még nagyobb szeletet az uborka piacából?


Nem tudunk annyira olcsók lenni, hogy versenyre keljünk az indiaiakkal. Lehetőségünk az apró uborkában van, valamint abban, hogy minél magasabb minőségben termeljünk. A hozzáadott értékkel (know-how) lenne érdemes kísérletezni. Folyamatos termékfejlesztéssel (fokhagymás, paprikás ízesítés, kovászolt uborka, negyedelt uborka, kockába szeletelt uborka) lehetne fenntartani vagy fokozni a keresletet. Ezt a németek már kitűnően művelik, nálunk még lenne mit fejleszteni, új típusú csemege uborkákat kikísérletezni.

Milyen nehézségekkel szembesülnek a hazai termesztők?

A napszámos alkalmazását két jogszabály is nehezíti. Április elsejétől az interneten keresztül kell regisztrálni minden munkást. Ezzel az APEH főleg az építőiparban megfigyelhető fekete munkát akarta visszaszorítani, de a rendelkezéssel a mezőgazdaságban legálisan dolgozó napszámosok és a gazdaságok életét is megnehezítették.

Jelen pillanatban az előző kormány által hozott szabályozás van életben. Be kell jelenteni interneten keresztül, a díja pedig a mindenkori minimálbér harminc százaléka egy hónapban. Napi szintre lebontva ez 1200 forintos díjat ró a munkaadóra. Ezt váltja le az új kormány rendelkezése, amely 500 forintos napidíjat szab a mezőgazdasági alkalmi munkánál és nem kötelez internetes regisztrációra.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását