2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Roma főpolgármester-jelölt

Makai István a Roma Polgári Tömörülés elnöke bejelentette, az őszi önkormányzati választásokon indulna a főpolgármesteri székért.
2010. július 6. kedd 07:10 - Telkes Árpád
A bejelentés

Szombaton az Almássy téren tartott Közös Jövő napja című rendezvénye jelentette be meglepő tervét  Makai, aki a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke is egyben. Közölte, hogy a helyhatósági választásokon a Roma Polgári Tömörülés képviselőjelöltjei minden választókörzetben elindulnak a fővárosi önkormányzati választásokon.

MACIFÉSZ
Feladatának tekinti a magyarországi cigányság országos szintű érdekképviseletét.Tagjai 1994 óta jelen vannak az Országos Cigány Önkormányzatban, a Megyei cigány önkormányzatokban és a települési cigány önkormányzatokban.
Makai István elmondása szerint „nem kerget délibábokat”. Sokan ferde szemmel nézik kezdeményezését, nekik üzente az elnök: „ne alázzák meg gyűlöletükkel magukat, és mielőbb lépjenek ki a reménytelenség börtönéből, amelybe lelküket zárták”.

Kozák János a Magyarországi Cigányok Független Érdekvédelmi Szövetségének (MACIFÉSZ) elnöke szerint azonban sem a magyarországi sem a fővárosi cigányságnak nem segít az, ha valaki önjelöltként indul a választásokon.

A HírExtra kérdésére válaszolva elmondta azt is, hogy ilyen gigantikus terveket nem kéne szőni, helyette, a realitás talaján állva, inkább a kerületi, települési önkormányzatokba kéne képviselőket bejuttatni.

Az RPT jelöltje úgy nyilatkozott: „Minden olyan embert képviselni akar, aki a remény és a változás mellett áll. Rengeteg feszültség halmozódott fel a társadalomban az elmúlt években. A megértés helyett a meg nem értés, együttműködés helyett a széthúzás, kölcsönös megbecsülés helyett a gyűlölködés árnyékolja be a hétköznapokat.”

Utalt azonban a tavaszi országgyűlési választásokra is, szerinte új kezdet fényei jelentek meg, egy új korszaké melyben végre magunk mögött hagyhatjuk az elmúlt húsz év minden hibáját és tévedését, bűnét és reménytelenségét.

Ehhez a fordulathoz azonban minden romának ki kell vennie a részét elismerve hibáikat, de tudva, hogy képesek és akarnak is változni.

Ilyen még sosem volt


A kezdeményezés eddig egyedülálló, nem volt még sosem roma főpolgármester-jelöltje az országnak. A kihívás azonban nem kicsi, nem elég csupán bejelenteni indulását Makai Istvánnak, ahhoz össze kell gyűjtenie közel harmincezer ajánlást.

Nem lehetetlen a feladat, kérdés, mennyire tudja megszólítani Makai a potenciális választóit.
„Nem kívánok jóslásokba bocsátkozni, de ha nem éri el a szükséges majd 30 ezer ajánlást, akkor az őt minősíti.” – kommentálta lapunknak Kozák István.

A MACIFÉSZ szintén próbál minden választókörzetben és vidéken is képviselőket juttatni az önkormányzatokba, ám egy ilyen széthúzás mellett kérdéses, mennyi esélye van a roma képviselő-jelölteknek.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását