2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Múzeumok éjszakája: Minden mi szem-szájnak ingere

Idén is izgalmas, különleges programokkal készülnek a Múzeumok éjszakájára a fővárosi múzeumok, Budapesten összesen 84 helyszínen várják a látogatókat szombat estétől másnap hajnalig.
2010. június 17. csütörtök 16:10 - HírExtra
A Magyar Nemzeti Galériában lesznek könnyű- és komolyzenei koncertek, különleges tárlatvezetések, filmvetítés, futurisztikus hajshow és a kiállításokból megmaradt csomagolóanyagból készült ruhák bemutatója az "MNG Divatház" jóvoltából. Az este kiemelkedő eseménye lesz a Paint up! Visualpower épületfestő pályázat döntője, amelynek keretében a 12 legkiemelkedőbb pályaművet - zenei aláfestéssel készült 3 perces animációkat - óriási fényerejű projektorokkal vetítik ki a múzeum homlokzatára.

A Szépművészeti Múzeumban Odüsszeia-maratont rendeznek: a felolvasáson a közönség neves színészek előadásában hallgathatja meg az ókori eposzt. A Homérosznak tulajdonított mű 12110 hexameterét 38 színész és négy "kakukktojás-résztvevő" 11 óra alatt, szünet nélkül olvassa fel szombaton kora délutántól hajnalig. A maratonon részt vesz többek között Alföldi Róbert, Bezerédi Zoltán, Béres Ilona, Bodrogi Gyula, Csányi Sándor, Gyabronka József, Hámori Gabi, Hegedűs D. Géza, Jordán Adél, Jordán Tamás, Kulka János, Lázár Kati, Máté Gábor, Molnár Piroska, Pogány Judit, Schell Judit és Udvaros Dorottya, valamint Ritoók Zsigmond akadémikus és Konrád György, Nádasdy Ádám és Spiró György író is.

A Múzeumok éjszakáján indul útjára A lehetőségek országa - Polgárosodás a 19. századi Magyarországon című vándorkiállítás a Nemzeti Kulturális Alap kétéves átfogó programja, A Felemelő Század részeként. A kiállítás nyitó rendezvényét a Magyar Nemzeti Múzeumban tartják, ahol szombaton egynapos kamaratárlat nyílik a vándorkiállítás anyagából. Ezen a Soproni Múzeum különleges Széchenyi István-relikviáit, köztük több dokumentumot, a gróf névjegyét, sapkáját, tintatartóját és szivartárcáját is megtekintheti a közönség.

Az Iparművészeti Múzeumban India lesz a főszereplő. Kiállítás nyílik az Indiában élt Sass Brunner Erzsébet és Brunner Erzsébet festményeiből, a III. Textilművészeti Triennále anyagából nyíló tárlat pedig száz kortárs iparművész alkotásait vonultatja fel. Lesz továbbá Mitsoura-koncert, indiai táncszínház, iparművészeti vásár, vetítés bollywoodi filmekből, indiai gasztronómia, valamint riksajárat a Hopp Ferenc múzeumba, ahol indiai mesék és a Calcutta Trió koncertje várja az érdeklődőket.

Az Országos Széchényi Könyvtárban "a papír hallgatag hordozóból főszereplővé lép elő". Az áprilisban megnyílt Hét évszázad papírtitkai című papír- és vízjeltörténeti kiállítás mellett karikatúra-tárlat, Papírba zárt kalandok címmel a filatéliai társaság kiállítása, papírszínház és Az ezerarcú papír címmel a WC-papírreklámtól a cigarettapapíron át a különleges képeslapokig mindenféle plakát és alkalmi nyomtatvány várja a közönséget az Amit a papír elbír című programsorozaton. Az OSZK-ban lesz Rúzsa Magdi unplugged koncert, megnyílik a nemzeti könyvtár raktára, az érdeklődők megismerkedhetnek a könyvkötés és a papírfestés technikájával, a Térképtárban a földrajzi helymeghatározást segítő eszközökkel és azok használatával, a könyvtár elől pedig a Múzeumok éjszakája több helyszínét érintő kerékpáros túra is indul.

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban, a Városligetben benzin nélküli levegőautó, óriás papírrepülő, távreptető verseny, hazavihető (gipsz) földönkívüliek, Ikarus kabrió és "pilótaképzés" várja a kisebbeket és nagyobbakat, de lesz futóverseny a bicikli ősén, a futógépen, kerékcsere-verseny és közlekedési ügyességi verseny is.

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Sziklakórház közös szervezésében fél 6-tól egészen este 11-ig a budai Vár északi részén és a múzeum díszudvarán katonai tér- és menetzene koncerteket hallhatnak az érdeklődők. A hagyományőrző alakulatok sötétedés után fáklyás kíséretet biztosítanak a zenekarnak. A szabadtéri programok mellett délelőtt 10-től egészen éjfélig kalandos időutazásra várják a közönséget a Sziklakórházba.

Új állandó kiállítás nyílik a Bajor Gizi Színészmúzeumban. A Szép nagy ház, park közepén… című tárlat Bajor Gizi munkássága mellett a villa átalakulását és a múzeum megalapítását mutatja be. A kertben az Élőkép Társulat (F)eltűnések című installációját és performanszát láthatja a közönség, de fellép a HOPPart Társulat és tánc-improvizációra is várják az érdeklődőket az Alaktalanul - a színházi jelmez metamorfózisa című kiállításhoz kapcsolódva. A POSZT-itt című tárlat az idén tízéves Pécsi Országos Színházi Találkozó díjazott előadásait idézi meg. Lesz múlt századi karaoke is slágerekkel, kuplékkal, sanzonokkal régies hangszerelésben.

Az Egyetemi Könyvtárban éjjel 2-ig várják kóruszenével, az alapításának 375. évfordulóját ünneplő ELTE történetét bemutató jubileumi kiállítással, valamint T. Bortnyik Éva és Tubák Csaba két olajfestményből és két videóvetítésből álló fényinstallációjával az érdeklődőket, akik bepillantást nyerhetnek a könyvrestaurálás műhelytitkaiba és bebarangolhatják az épületet.

A Vajdahunyadvárban épülettörténeti bemutatóval várják az érdeklődőket, akiket felvisznek a közönség elől elzárt, páratlan panorámát kínáló Apostolok tornyába is. Lesz Borkóstoló Akadémia, bájitalokat, varázsigéket kínáló "varázsudvar" a Jáki-kápolna kerengőjében, de az kiderül, hogyan alkotnak neves képzőművészek. A Magyar Mezőgazdasági Múzeum "rejtőzködő műtárgyait" az eldugott pincékbe leereszkedve fedezhetik fel a vállalkozó kedvűek, pihenésként pedig tűzzsonglőrök mellett Harcsa Veronika és zenekara koncertjét is megnézhetik. Lesz huszártábor, gasztronómiai programok és zászlóforgató felvonulás, de a tűzugrás sem marad el.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban irodalmi divatparádé, Tóth Krisztina és a Balázs Elemér Group költői koncertje, Mácsai Pál és Huzella Péter Villon-estje, valamint latintánc-oktatás is várja az érdeklődőket. A Benedek Elek-kiállításon Jankovics Marcell rajzfilmrendező mesél, Szvorák Katalin pedig népdalokat énekel. A Faludy-kiállításon Varnus Xavér orgonaművész és Csiszár Gábor irodalomtörténész lesz a vendég. Különleges kávéház is nyílik a PIM-ben, ahol irodalmi játékokkal és rejtvényekkel üthetik el az időd az olvasás szerelmesei.

A Kiscelli Múzeumban a budapesti utcakultúra kerül a középpontba: a nagyvárosi fiatalok szabadságvágyból, kreativitásból táplálkozó különböző szubkultúrái mutatkoznak be a kiscelli kolostorépületben, a romtemplom és az egyébként nem látogatható kripta falai között. A budapesti utcaművészet, -zene, utcai tánc és divat legszínvonalasabb képviselői lépnek fel, s bemutatják a fővárosi "bringások" közösségteremtő, ugyanakkor az egyéniség kiteljesítéséhez hozzájáruló közegét és történetét.

Az Aquincumi Múzeumban görög táncház, ókori állatmesék, kosztümös tárlatvezetés, a Magyar Csillagászati Egyesület távcsöves bemutatója, gladiátorkocsma és római ételkóstoló, ókori ügyességi és gyermekjátékok, valamint római kosztümös éjszakai fotózás várja az érdeklődőket, akik bekötött szemmel a Tapintható régészet című "láthatatlan" kiállítást is megtekinthetik.

A Rendőrség-történeti Múzeumban a vállalkozó kedvű felnőttek kipróbálhatják a borulás-szimulátort, a gyerekeknek kerékpáros ügyességi versenyt és futóversenyt rendeznek traffipax mérőműszerrel, de lesz zenés díszelgési show, kutyás, lovas, önvédelmi és kommandós bemutató, bűnmegelőzési teszt, grafológiai elemzés, tenyérlenyomat-vétel, biztonságtechnikai játék, lézerpisztoly-lövészet, szondáztatás, Kresz-teszt és védőfelszerelés-bemutató.

A Magyar Zsidó Múzeumban 22 órától kézműves foglalkozások, maceszkóstolás, játékos kvíz és ingyenes tárlatvezetés várja az érdeklődőket, akik a szefárd zene, valamint a zsidó ünnepek világába is bepillantást nyerhetnek. A Goldmark Teremben a Magyar Zsidó Levéltár 2011-ben nyíló új, a pesti zsidónegyed történetéről szóló állandó kiállításából kaphat ízelítőt a közönség. Bemutatják a zsidónegyedről készült makettet is, melyben képzeletbeli sétákra invitálják a látogatókat. A vállalkozó kedvűek a valóságban is bejárhatják a zsidónegyedet a Zachor Alapítvány diák önkénteseinek vezetésével.

A Dohány utcai zsinagógában orgonakoncertekkel és az épület rejtett kincseit bemutató tárlatvezetéssel, az épület előtt, a Herzl téren pedig Világzenei éjszaka címmel az alkalomra szerveződő Fellegini Multikulti&Bulizenekar ingyenes koncertjével és etnozenei felvonulással várják a közönséget.

A Múzeumok éjszakáján színes fénybe borul a Király utca: lokálpatrióta művészek fénnyel festik meg a Király utcai játszótér melletti tűzfalat. Hogy szeptembertől mi kerüljön a hatalmas falra, arról a lakók szavazhatnak: a közönség a fényfestés idején, majd a Király utca boltjaiban kihelyezett szavazóládákban és az interneten voksolhat, hogy melyik bemutatott alkotás legyen a fal dísze.

A nemzetközi foglalt házak hangulatát megidéző Tűzraktér ezen az estén bepillantást enged az ott dolgozó művészek mindennapjaiba. Az alkotóházban rendezett tárlatvezetések közben a látogatók szemtanúi lehetnek annak is, ahogy a Tűzraktér folyosói színes térré változnak: a ház alkotói falfestéssel teszik élettel telivé az éjszakát. Lesz divatbemutató, "élő mozizás" egy egész szobás camera obscura segítségével, szabadtéri performansz, divatbemutató és zene is.

Szombaton nyílik meg a Magyar Képzőművészeti Egyetem végzős hallgatóinak tárlata, a Best of Diploma 2010. A Művészek, ugyanarról másképp sorozat keretében Kocsis Ágnes filmrendező, Keresztes Ildikó énekes, Tornyi Ildikó színművész és Varga Kinga táncművész tart tárlatvezetést az egyetem tanáraival. A hallgatók és a tanárok munkáiból árverést is rendeznek az árvízkárosultak javára. Az egyetem épületével és az Epreskerttel Kőnig Frigyes rektora vezetésével ismerkedhetnek a látogatók, akik a hallgatók különböző interaktív bemutatóit is megtekinthetik az egyetem falain belül és kívül egyaránt.

A Budapesti Kulturális Klaszter a kisföldalatti Bajza és Vörösmarty utcai megállóiban plakátkiállítást szervez.

Idén is lesz MOME Maraton a Múzeumok éjszakáján: a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem ezúttal a Műcsarnokban mutatkozik be, ahol a textil tanszék diploma divatshowját, az Új Reformkor program "roma divat" projektjére készült, roma motívumú, formavilágú munkákat, valamint egy különleges, kifejezetten erre az alkalomra tervezett installációt tekinthetnek meg az érdeklődők. A vizuális kommunikáció tanszéken készült alkotás az idén 130 éves egyetem elmúlt 13 évtizedét jelképező 13 pár "suttogó parabolából" áll, amelyek a Műcsarnok előtt és a termekben felállítva lehetőséget teremtenek intim beszélgetésekre és különleges (hang)üzenetek meghallgatására a múzeumi éj forgatagában.

A VAM Design Centerben a formatervezés és a divat jegyében telik a Múzeumok éjszakája. Már délután 3-tól tárlatvezetéssel láthatók a 19-21. századi belsőépítészet emblematikus design tárgyai, köztük Philippe Starck, Frank Lloyd Wright és Breuer Marcell alkotásai. Lesz divatbemutató és az aktuális trendekkel, formákkal, színekkel és női szerepekkel is megismerkedhetnek az érdeklődők.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását