2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Apadnak a folyók

Apad a Sajó és a Hernád áradata, s ha lassan is, de csökken a Bódva vízszintje, ugyanakkor árad a Bodrog és a Tisza - mondta az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetője szombaton.
2010. május 22. szombat 13:16 - HírExtra
Csont Csaba közlése szerint a Sajó csaknem végig apad, de legalsó szakaszán a Tisza áradása miatt további vízszintemelkedésre, illetve stagnálásra lehet számítani. Jelenleg Sajópüspökinél 193 centiméteres a vízszint, ez azt jelenti, hogy itt a tetőzés óta 177 centimétert apadt a folyó. Kesznyéten térségében azonban még 540 centiméteres a vízállás, azaz a tetőzés óta mindössze 2 centit csökkent a vízszint.

A szakember szerint a szombatra és a következő napokra várható csapadék már nem befolyásolja az árhullám levonulását, ugyanakkor a Tisza magas vízállása miatt a Sajó alsó szakaszán csak lassú apadásra számítanak.

A Bódva már teljes hosszán apad, az üteme viszont rendkívül lassú, a vízszintek továbbra is igen magasak. Hídvégardónál 305 centiméterrel tetőzött a folyó - itt az eddigi, korábbi legnagyobb vízszint 291 centiméter volt -, azóta 73 centimétert csökkent az ár, Szendrőnél pedig a 291 centiméteres tetőzés óta 33 centiméteres apadást regisztráltak, tehát 258 centiméternyi vízszintet mutatott a szombat reggeli mérce - részletezte Csont Csaba.

Arról is beszámolt, hogy a Tarna végig apad, felső szakaszán a vízszintek már a kisvízi tartományban vannak. Szombaton a Tarna vízgyűjtőjén is lehetnek zivatarok, egy-egy kisebb részvízgyűjtőre akár nagyobb mennyiségű eső is hullhat, de jelentős árhullám kialakulása nem valószínű. Szintén lassan apad a Takta - közölte.

A Hernád középső szakasza ütemesen apad, miközben felső szakaszán a viszonylagos vízbőség, alsó szakaszán pedig a befogadó magas vízállása miatt lassú az apadás. Hidasnémetinél a tetőzés óta - 432 centiméter - 241 centimétert csökkent az áradat, a jelenlegi vízállás itt 191 centiméter. Gesztelynél 466 centiméterrel tetőzött a folyó, az eltelt idő alatt 82 centméternyi apadást észleltek - fűzte hozzá.

Hangsúlyozta: a Bodrog lassan tovább árad, Felsőbereckinél szombat reggel 6 órakor 700 centiméteres, Sárospataknál 642 centis vízállást észleltek. A folyón a hétvégén további lassú áradásra számítanak, Felsőbereckinél várhatóan 705 centiméter körüli értékkel tetőzik a hétvégén.

A Tisza Vásárosnaménynál jelenleg 741 centiméteres vízállással tetőzik, alatta lassan árad. A jelenlegi vízállások alapján Tokajnál a várható tetőzés hétfőre jósolható, 770 centiméter körüli értékkel. Jelenleg ezen a vízmércén a vízszint 735 centiméteres értéket mutat - ismertette a szakember.

Mint mondta, a következő napokban főképp a Szamos vízgyűjtőjén lehet jelentős csapadék, de az ott és a Felső-Tiszán kialakuló vízszintemelkedések a most levonuló árhullám magasságát már nem befolyásolják.

Kitért arra, hogy pénteken délután többfelé alakult ki eső, zápor a vízgyűjtőkön és kisebb területre korlátozódva a zivatarok környékén jelentős csapadék is hullott, de ennek számottevő hatása a vízjárásra nem volt. Szombaton napközben ismét többfelé lehet záporra, zivatarra számítani. Területi átlagban számottevő csapadék Kárpátalján és Erdélyben lehet, de lokálisan bárhol előfordulhat jelentősebb mennyiség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását