2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Lobbi a melegek jogaiért

Decemberig tartó lobbiprojektet indított a Háttér Társaság a Melegekért, hogy a leszbikusok, melegek és transzneműek igényeire jobban reagáljanak az állami programok, közszolgáltatások - hangzott el egy a nemzetközi homofóbiaellenes világnap alkalmából tartott budapesti műhelybeszélgetésen hétfőn.
2010. május 17. hétfő 17:51 - HírExtra
A program fő célja, hogy különböző fórumok, kutatások segítségével átvilágítsák a jelenlegi magyar jogrendszert és az állami vállalásokat; az európai jogalkotás, a nemzetközi egyezmények és bírósági döntések figyelembevételével olyan javaslatokat adjanak a döntéshozóknak, amelyek a szexuális orientáltságú kisebbségi közösségek emberi és állampolgári jogát egyaránt érvényesíttetik.

A hétfői műhelybeszélgetésen a "szivárványcsaládok”, vagyis az azonos nemű párok és gyermekeik alkotta családok kérdéseiről esett szó.

Polgári Eszter szociológus előadásában a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényre utalva rámutatott: ellentmondásos a jogalkotás, ugyanis indokolatlanul tesz különbséget a hagyományos és a bejegyzett élettársi kapcsolatban például a gyermekek örökbefogadását illetően. Addig, amíg az élettársak szexuális orientációtól függetlenül örökbe fogadhatnak gyermeket, a bejegyzett viszonyban élők nem, és a mesterséges megtermékenyítés engedélyezésében ugyanez a helyzet - tette hozzá.

A szociológus felhívta a figyelmet, hogy a gyermekek örökbefogadásáról szóló, 1968-ban elfogadott európai egyezmény - amelyet 2008-ban felülvizsgálták, de Magyarország még nem írta alá - lehetőséget adna, hogy az országok kiterjesszék ezt a lehetőséget az azonos nemű párokra is.

Megjegyezte, Magyarországon több tucatnyi olyan azonos nemű pár van, amely gyermeket nevel; ezek a gyerekek a heteroszexuális kapcsolatukból születtek, vagy egyedülállóként örökbe fogadták őket. A szakember szerint az azonos nemű párok felkészülten, jól átgondoltan és tudatosan tervezik meg a "családalapítást”, de egyedülállóként csak többszörösen hátrányos helyzetű gyermekeket tudnak örökbe fogadni. Ezek a párok a tudatlanság és a homofób nézetek miatt ütköznek falakba - tette hozzá.

Dombos Tamás, a Háttér Társaság a Melegekért szervezet programkoordinátora az MTI-nek elmondta: a decemberig tartó, nemzetközi támogatású projektben vizsgálják például azt, hogyan érvényesülnek transzneműek jogai az egészségügyi, a rendőrségi és az igazságszolgáltatási eljárásban. A program zárásaként decemberben konferencián mutatnák be azokat a javaslatokat, programokat, amelyek segítenék a kisebbségi közösséget.

Arra a felvetésre, hogy a KDNP ellenzi a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt, és a megváltoztatását kezdeményezi, a programkoordinátor úgy válaszolt: a párt fő ellenérve, az alkotmányellenesség megdőlt, az alkotmánybíróság határozata a kormány kezét is megköti. Ha alkotmánymódosítással változtatnának a jogszabályon, az a már bejegyzett kapcsolatok érvényességét nem befolyásolja - mondta Dombos Tamás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását