2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Sztárok a kábszer ellen!

2010. április 17-én, szombaton az Erzsébet térről rajtol immár 9. alkalommal a Drogmentes Magyarországért Maraton. A Drogmentes csapat nyúlcipőt húz, hogy 42 nap alatt körbefussa az országot, 2100 km-t megtéve.
2010. április 17. szombat 08:11 - Patai Zsuzsi
A 19 fős csapat mellé tavaly a 42 nap alatt mintegy 19.000 fiatal csatlakozott futással, és 35.000 ember vett részt a kapcsolódó rendezvényeken. Mintegy 75.000 drogfelvilágosító füzet került kiosztásra.

GHB
A GHB-t gyakran szokták folyékony extasynak nevezni. Ez egy olyan új típusú szintetikus drog, amelyet rekreációs célból csak nemrég kezdtek fogyasztani. Elõször 1961-ben állították elõ (egy évvel korábban, mint a ketamint). Ezt a szert sokáig érzéstelenítõként használták - színtelen, szagtalan, kissé sós ízû folyadék, rendszerint kis üvegekben vagy kupakonként árulják. A GHB (gamma hidroxibutirát) fogyasztása szájon át történik és hatásai a ketaminéhoz hasonlóak. A szer egyik hatását (emlékezetkiesést) használták nemi erõszakhoz - az italukba keverték az áldozatoknak, így nem emlékeztek mi történt velük. Kis mennyiségben alkalmazva a nyugalom és béke érzését váltja ki, vidámmá és közvetlenné teszi fogyasztóját, feloldja a belsõ gátlásokat, de esetlegesen fáradságot is okozhat. Nagy mennyiségben teljes emlékezetkiesést, a koordinációs képesség elvesztését, émelygést, izomlázat, dührohamokat, a tájékozódó képesség elvesztését, ájulást, eszméletvesztést, szédülést, hányingert és hányást okozhat. Túladagolása akár kómához, görcsökhöz, fulladáshoz, légzési nehézséghez és halálhoz is vezethet. A GHB-t, mint nemi vágyat serkentõ drogot árulják. Rendszeres használata függõséget alakíthat ki- elvonási tüneteket okozva. Alkohollal együtt használva rendkívül veszélyes lehet-a legtöbb haláleset GHB és alkohol együttes fogyasztása miatt történik.
Magyarországon a fiatalok mintegy 30%-a kipróbált már valamilyen illegális szert. Legnépszerűbbek a marihuána-származékok, ezt követik a parti-drogok.

Az OEP csaknem 4 milliárd  forintot költ évente a függőségek kezelésére.

Dr. Nagy Gábor (az IRM Bűnügyi Szakérő- és Kutatóintézet főtanácsosa) szerint a legfrissebb fenyegetést a GHB fogyasztás jelenti. Színtelen, szagtalan jellege miatt a lányok italába keverve, teljes amnéziát okoz, így szexuális bűncselekmények elkövetésére ad lehetőséget.

Ez az oka annak, hogy Drogmentes Magyarországért Maraton csapata immáron kilencedik alkalommal vállalkozik 2100 km-es ország-körüli futására.

Az ország legnagyobb drogellenes programsorozata mellett olyan hírességek foglaltak állást, mint Török Ottó, Sport Szakállamtitkár, Dr. Lomnici Zoltán, az emberi Méltóság Tanácsának elnöke, Mága Zoltán, Dr. Molnár Tamás, Sipos Peti – Irigy Mirigy, Erdei - Madár Zsolt, Kovács-Atom Anti, Janics Natasa, Katus Attila, Növényi Norbert, Martinek János, és sokan mások.

Sipos Péter(43) az Irigy Hónaljmirigy együttes frontembere szívügyének érzi, hogy a nevét adja, és részt vegyen a rendezvényen.
- Már 4 éve támogatom ezt a rendezvényt, többek között azért, mert hiszek a prevencióban. Ha én 43 évesen, és az egész zenekar, elkerültük egész életükben a drogokat, akkor úgy hiszem erre mindenki képes. 14 éves kamasz fiam van, példát szeretnék mutatni neki, mert ő is abban a korban van, hogy bármikor szemberkerülhet a drogokkal, és azt akarom, hogy tudjon nemet mondani!
Szombaton ott leszek én is a rajtnál, addig futok, amíg a fizikumom engedi - mondta a HírExtrának Sipos Péter

Többen rajthoz is állnak április 16.-án pénteken 10.00 és 13 óra között a 2. Budapesti Drogmentes Nap-on a Budapesti Olimpiai Központ, Népligeti Sporttelepén, illetve április 17.-én szombaton 10 órakor az Erzsébet téren.
Az április 16-i színes programok között fellép többek között Bagi Iván, Nick Árpád, Beleznay Endre, Sipos Péter. Ezeken kívül sportbemutatókkal és versenyekkel várjuk az érdeklődőket

Az április 17-i kifutás útvonala:
Start:10:00 Erzsébet tér
Útvonal: Deák tér – Andrássy út – Oktogon – Blaha Lujza tér … és ha tovább is jönnél: Erzsébet híd – Clark Ádám tér – Fő út – Bem rakpart – Árpád Fejedelem útja – Szentendrei út – Budapest városhatár
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását