2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Így ünnepel a Ladánybene 27

Különleges lemezzel vezette be idén esedékes 25. születésnapját a hazai reggae szcéna megteremtője, a Ladánybene 27; a napokban megjelent riddim albumon egy dal zenei alapjaira 14 féle énekváltozat készült, az egyik az élő jamaicai legenda, King Yellowman közreműködésével.
2010. január 9. szombat 22:04 - HírExtra
Az LB27 ismeretsége King Yellowmannel a 2007-es Reggae Campig nyúlik vissza, a világhírű jamaicai énekes fellépett az ötnapos magyarországi tábor koncertjén. Az 53 éves King Yellowman a Bob Marley halálát követő időszak igazi dancehall sztárja. Élete már a kezdetkor sem volt felhőtlen, hiszen Jamaicában albínóként élni fél évszázaddal ezelőtt súlyos sorscsapásnak számított, 1985-ben pedig rákot diagnosztizáltak nála, de legyűrte a halálos kórt és visszatért.

"Amikor a Judah riddim album készítésébe fogtunk, még nem volt szó arról, hogy King Yellowman is szerepel majd rajta. Szerencsés véletlen volt, hogy a sztár és csapata idén éppen európai turnét csinált és előtte a menedzsere megkeresett minket egy esetleges budapesti koncert ötletével. Ebből végül időpont-egyeztetési problémák miatt nem lett semmi, viszont készített egy verziót a Color Dem A Judah-ra, és decemberben Bécsben újra személyesen is találkoztunk vele" - idézte fel a történteket Bodnár Tibor, az LB27 vezetője, gitárosa az MTI-nek.

A riddim a reggae zenélés egyik alapvető formája; már meglévő reggae-dalok instrumentális változatára új énekszólamok kitalálását jelenti. A zenei alapot olykor átszabják, és csak egy-két motívumot használnak fel belőle. Az így megszülető változat sok esetben teljesen új életre kel.

A Color Dem az LB27 második riddim albuma; az első, a Judgeday két évvel ezelőtt jelent meg, az volt az első ilyen hazai lemez. A Color Dem album alapját a Ladánybene 27 Babylon Cirkusz című lemezén található Color Dem A Judah felvétele jelentette.
"A riddim ma a reggae zene modernebb, buliközpontú megfogalmazása. A hatvanas években Bob Marley zenekara, a Wailers is egy énektrió volt, de több más formáció működött úgy, hogy a zenei felvételeket birtokló producerek a dalokat annak adták oda, akinek csak akarták. A zenei alap kapta a riddim elnevezést, a fellépéseken a dj-k ezeket játsszák le, és a helyszínen MC-k énekelnek" - fejtette ki Bodnár Tibor.

Megemlítette, hogy vannak kifejezetten riddim zenekarok, amelyek több sztárt is kísérni tudnak. A riddimnek sajátos nyelvezete és viselkedése van, az énekes abszolút ura az eseményeknek.

A Color Dem albumon szerepel hat verzió az LB26 honlapján meghirdetett riddim-pályázat legjobbjaiból. A pályázati anyagok egyik legérdekesebbje a Céanne által énekelt Rootless Tree; a fiatal énekesnő a www.reggaecamp.com oldalon indított verseny abszolút győzteseként került az albumra; hangja hasonlóan dinamikus, mint a legnépszerűbb hazai rapperek közé tartozó Dagadu Senáé (Irie Maffia).

A Ladánybene 27 indulásakor, az 1980-as évek közepén egyedül játszott reggae-t Magyarországon. Ők voltak az úttörők, napjainkban a műfaj és az ahhoz kapcsolódó stílusok - elsősorban a ska és a dancehall - fiatal képviselői, elsősorban az Irie Maffia és a Pannonia Allstar Ska Orchestra hihetetlen népszerűségnek örvendenek. Az LB27 pedig megmaradt a roots reggae, a gyökerek színvonalas képviselőjének.

"Mi is csak akkor váltunk komoly reggae zenekarrá, amikor 1995-ben hazajöttünk első jamaicai utunkról. Addig csak a felszínt kapirgáltuk, utána másztunk bele mélyebben a műfajba, utána csináltunk reggae fesztivált, soundsystemet, dubot" - idézte fel a gitáros.
A riddim albumot január 15-én egy óriási fesztivál keretében mutatja be az LB27 a fővárosi Corvintetőn. Fellép a lemez több MC-je - Gregory G.Ras, Copy Con, Kemon, Columbo, Jr Brown, KRSA a.k.a. Lord Panamo -, a Budapest Riddim Band, a riddim verseny legjobbjai közül pedig Céanne, Mammazita, Milli Chab, Pita Ramos, Máté és SkaPeti.

"Egy folyamatos partyra lehet számítani, három-négyórás élő zene biztosan lesz a színpadon" - jegyezte meg Bodnár Tibor.

Az LB27 márciusban ünnepli fennállása 25. évfordulóját egy nagyszabású koncerttel, előtte februárban Bob Marley 65. születésnapja alkalmából is bulit rendeznek.
"Egyelőre nem tudjuk, hogy a jubileumi LB27-koncert mennyire lesz jövőbe mutató, mennyire nosztalgikus, ez a helyszínválasztást is befolyásolja" - mondta erről Bodnár Tibor.

Új stúdióalbum várhatóan októberben jön ki a csapattól; a gitáros szerint zenei értelemben folytatják az elmúlt lemezeken hallható autentikus reggae irányt.
A zenekar tagjai: Árokszállási RasTamás (dobok), Bodnár Tibor (gitár, vokál), Bokó Zoltán (billentyűk), Hertelendi "Rasta" István (basszusgitár), László Miksa (ének), Lewy Brandy (billentyűk, vokál). Az LB27 1991-től kezdve 13 albumot adott ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

ocsabika
2010. április 3. 11:25
és ilyen szép riddim lett belőle
http://www.youtube.com/watch?v=KGUWcmwRPw4&feature=player_embedded
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását