2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Ják: nem mozog a templomtorony

Nem mozdult el a jáki templom tornya, a sajtóban erről megjelent hírek egy félreértésen alapulnak - mondta az MTI-nek pénteken a jáki templom jövőjéről, remélt restaurálásáról rendezett tanácskozást követően a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnöke, aki beszámolt arról is, hogy jövőre végre méltó helyet kaphatnak a templomkertben feltárt középkori temetőből előkerült csontmaradványok.
2009. december 4. péntek 20:33 - HírExtra
Mezős Tamás tájékoztatása szerint egy félreértésen alapul, hogy elmozdult volna a templom déli tornya, egy korábban napvilágot látott híradásban ugyanis a jáki templomot a nyilatkozó összekeverte a Győr melletti, lébényi templommal, amely szintén román stílusú, Árpád-kori, és amely valóban siralmas állapotban van.

A KÖH elnöke szerint azonban egyáltalán nem baj, hogy összeültek egymással a szakemberek, önkormányzati vezetők, helyi politikusok, valamint a regionális fejlesztési ügynökség munkatársai a jáki templom értékeinek megóvása érdekében, hiszen az európai értéket képviselő, kiemelkedő jelentőségű műemlék eddig kevesebb figyelmet és főleg kevesebb pénzt kapott, mint arra érdemes.

Mezős Tamás ugyanakkor elmondta azt is, hogy jövőre végre méltó módon eltemethetik azokat a maradványokat, amelyek a templomkertben végzett régészeti feltárás során kerültek elő, s amelyek ugyan rendszerezve, gondosan becsomagolva, de mégiscsak egy padláson hevernek.

Az ősök csontjainak méltó elhelyezéséhez szükséges osszáriumot (csontházat vagy kriptát) jövő év áprilisában megépítik - tette hozzá a KÖH elnöke.

A mintegy egy évtizede kezdődött, több évig tartó ásatások során összesen csaknem kilencszáz ember maradványai kerültek elő a jáki templom kertjében talált egykori középkori temetőből. A maradványok már átestek a szükséges antropológiai vizsgálatokon, ám méltó elhelyezésükre mostanáig nem került sor.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását