2024. április 20. - Tivadar
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Átadták a Hemingway Alapítvány díjait

Tanács Istvánt, a Népszabadság főmunkatársát a nyomtatott kategória, Cservenka Juditot, a Magyar Rádió munkatársát pedig az elektronikus média kategóriában tüntette ki Pethő Sándor-díjjal a Hemingway Alapítvány.
2009. október 29. csütörtök 13:54 - HírExtra
A Pethő Tibor emlékérmet az idén Mészáros Antónia, a Magyar Televízió munkatársának ítélték oda, Kopp Mária egyetemi tanárt, a Semmelweis Egyetem professzorának munkásságát Dr. Szabó György-díjjal ismerték el. A díjakat csütörtökön adták át Budapesten, a HM Hadtörténeti Múzeum és Intézetben.

A Hemingway Alapítvány közleménye szerint az 1992-ben alapított Pethő Sándor-díj célja "az igényes magyar stílus követelményeinek megfelelő, az ország társadalmi, politikai, gazdasági és kulturális életét bemutató magas színvonalú cikkek, kiemelkedő írások és a hatásos, a műveltséget széles körben terjesztő újságírói tevékenységek támogatása és elismerése." A díjjal évente egy-egy újságírót jutalmaznak a nyomtatott sajtó, illetve az elektronikus média területéről.

"Egy újságíródíj odaítélésének mérlegelésekor a világméretű átalakulások követelményeinek ismeretében, mégis az újságírói hivatás megkülönböztető jegyeire, legfőbb követelményeire kell alapoznunk ítéletünket. Hiszen az újságírói hivatás nemcsak kivételes szakmai képességeket igényel, hanem erkölcsi szilárdságot, bátorságot, az élet minden területén átfogó, széleskörű ismereteket és józan ítélőerőt. Egy újságíródíj tehát elismeri a tehetséget, jutalmazza a szakmai tudást és értékeli az erkölcsi integritást" - emeli ki a közlemény.

A díjjal 1 millió 50 ezer forint pénzjutalom és egy márvány díszalkotás jár.
Az 1997-ben létrehozott Pethő Tibor emlékérem a kuratórium első elnökének emlékét kívánta megörökíteni. A díjjal 250 ezer forint és egy díszes emlékérem jár.
A sajtódíjak odaítélésekor a kuratórium tagjai - Pomogáts Béla, Görgey Gábor, George F. Hemingway, Kemény Gábor, Juhász Judit, Jeszenszky Géza és Göncz Árpád - "hangsúlyozni akarták a magyar újságírás nemes hagyományait, és ama újságírói értékek tiszteletére kívánnak buzdítani, amelyeket az egymást követő nemzedékek felhalmoztak és a magyar kultúra, a közélet és a sajtó közkinccsé tettek" - emeli ki a Hemingway Alapítvány közleménye.

Az alapítvány az orvostudomány területén kimagasló érdemeket szerzett hazai szakemberek elismerésére 1998 tavaszán alapította a neves orvosprofesszorról elnevezett Dr. Szabó György-díjat, amelyet évente a kuratórium döntése alapján egy-egy kiemelkedő személyiségnek adományoznak. A díjjal a kuratórium, amelynek elnöke Vizi E. Szilveszter akadémikus, az idén egyhangúlag Kopp Mária professzor "tudományos, oktatói, orvosi, valamint tudományszervezői munkásságát" ismerte el. A díjjal ez évben egymillió háromszázezer forint ösztöndíj jár.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását