2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

"Fico játszik velünk"

Bajnai-Fico találkozó a láthatáron. Mire elég, ha két civakodó ország miniszterelnöke összedugja a fejét? Van egyáltalán értelme megszervezni egy magyar-szlovák csúcsot a jelenlegi helyzetben?
2009. augusztus 26. szerda 17:39 - Nagy András
Őszi randevú

A Híradó információi szerint a magyar kormány megkezdte Bajnai Gordon magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök találkozójának előkészítését. A magyar kormányfő még a szlovák államnyelvtörvény júliusi elfogadása miatt döntött úgy, egyelőre nem kívánja vendégül látni a szlovák miniszterelnököt. A két kormányfő ősszel találkozhat egymással, a megbeszélés egyik fő témája lesz, hogy Robert Fico augusztus 21-én kitiltotta Szlovákiából Sólyom László köztársasági elnököt.

Az előkészítés alatt álló csúcstalálkozóról további részletek egyelőre nem láttak napvilágot, így azt sem tudni, hogy a szlovák kormány egyáltalán hajlandó-e belemenni egy csúcsszintű magyar-szlovák találkozóba. A HírExtra által megkérdezett politikusok, külügyi szakértők ugyanakkor nem képviselnek egységes álláspontot azt illetően, hogy van-e értelme legfelsőbb szintű párbeszédnek akkor, amikor a két állam viszonyát több súlyos konfliktus is terheli.

Hamberger Judit, a Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa lapunk megkeresésére reagálva elmondta, őt – azok után, ami az elmúlt néhány napban történt – már az is meglepi, hogy egyáltalán felmerülhetett egy Bajnai-Fico találkozó ötlete. Az intézeti főmunkatárs, akinek a visegrádi országok, illetve a visegrádi együttműködés a szakterülete, a maga részéről nem híve annak, hogy egy „ilyen helyzetben” miniszterelnöki randevúra kerüljön sor.

„Fico nem akar a magyar miniszterelnökkel találkozni”

Hamberger Judit úgy véli, nem csupán erőltetni, de még előkészíteni sem kéne most a találkozót. „Tekintettel arra, hogy a szlovák kormány 2006 nyara óta (ekkor lépett hivatalba a Robert Fico vezette szocialista-nemzeti párti koalíció – a szerk.) milyen belső és külső politikát folytat” – mondja.

A szakértő e helyütt emlékeztet rá, milyen kiábrándító véget ért a legutóbbi, tavaly novemberi magyar-szlovák kormányfői megbeszélés Gyurcsány Ferenc és Robert Fico között. (Mint emlékezetes, a két miniszterelnök még a rövid diskurzust követő sajtótájékoztatón is jobbára egymásnak üzengetett, a feszültség szinte tapintható volt a két miniszterelnök között.)

„Egyre erősebb az a meggyőződésem, hogy Fico valójában nem akar a magyar miniszterelnökkel találkozni” – mondja Hamberger. A szakértő szerint a szlovák kormányfő sajátos játékot űz velünk, amelynek lényege, hogy a szavak szintjén mindig, mindenhol kinyilvánítja jóindulatát, a gyakorlatban azonban ennek éppen az ellenkezőjét teszi, mint azt láthattuk augusztus 21-én is. A játék célja, hogy Magyarország dobja be a törölközőt, és mondja le a legfelsőbb szintű párbeszédet.

Fico-nak otthon abszolút jól jön minden heves magyar reakció, mert ezzel tovább növelheti amúgy sem csekély népszerűségét. Eddig mindig bejött Fico-nak, ha eljátszotta szlovákok magyarokkal szembeni megmentője szerepét – mondja Hamberger.

Mit várhatunk egy esetleges Bajnai-Fico találkozótól? –tettük fel a kérdést a szakértőnek. Hamberger szerint erre a kérdésre nagyon nehéz válaszolni, mert még azt sem lehet világosan látni, hogy a két kormányfő mit akar egymástól. A lényeges ügyeket jóval a kormányfői szint alatt, az ún. „reszortpolitika” részeként kellene megoldani – mondja, hozzátéve, hogy érdemi megállapodásokra nem számít a jövendő csúcstalálkozón. Hamberger szerint a magyar-szlovák viszonyban ma nem léteznek jó megoldások, csak rossz vagy rosszabb alternatívák. Példaként említve a szlovák nyelvtörvény miatti magyar felháborodást, a szakértő elmondja, hogy az ilyen jellegű ügyekkel nem Szlovákia, hanem a nemzetközi közvélemény felé kellene fordulni.

MSZP: egységes üzenetre van szükség!

Kozma József, az Országgyűlés Külügyi bizottságának szocialista alelnöke a Külügyi Intézet szakértőjével szemben úgy látja, a mai helyzetben minden szereplőnek, akinek lehetősége és felelőssége van a kétoldali kapcsolatok alakításában, az a dolga, hogy lépéseket tegyen a feszültségek csökkentése érdekében. A szocialisták tehát teljes mellszélességgel odaállnak a kormány mögé.

Az MSZP abban is egyetért a kormánnyal, hogy az elmúlt időszakban az európai normák súlyos megsértése történt szlovák részről. Az MSZP álláspontja szerint a megromlott viszonyért egyértelműen Szlovákia a felelős, amely fiatal államként nemzeti identitását keresi, s ez időnként heves nacionalizmusba csap át. Kozma a HírExtrának válaszolva elmondja, hogy Magyarországnak érdekében áll visszaterelni északi szomszédját az európai normák világába.

Kozma a találkozó lehetséges időpontjáról mindössze annyit mond: „az ésszerűen legközelebbi időpontot kell megtalálnunk”. A bizottsági alelnök reményét fejezi ki, hogy amennyiben összejön a Bajnai-Fico találkozó, akkor a magyar kormányfő egy napi belpolitikai helyzettől független, egységes és többpárti üzenetet vihet magával a tárgyalásra. Ennek érdekében mindenképpen szükséges lenne a bizottság mielőbbi összehívása, amelyet Németh Zsolt, a testület Fideszes elnöke szóban már kezdeményezett is – mondja Kozma.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

p-Aga
2009. augusztus 27. 13:17
Játszik velünk -mert megteheti. Az okokat hadd ne én elemezzem.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását