2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Pető: Hamarosan vége az SZDSZ-nek

Az SZDSZ története belátható időn belül véget ér - mondta Pető Iván a Magyar Narancs csütörtöki számában megjelenő, az MTI-hez szerdán eljuttatott interjúban, hozzátéve, számára ez régóta világos.
2009. július 15. szerda 19:11 - HírExtra
A politikus a múlt héten pénteken készített interjúban úgy fogalmazott, nem tudta, hogy ez 2009-ben lesz, de arra számított, hogy közeleg a befejezés.

Az SZDSZ választási szereplését elemezve a párt egykori elnöke közölte, hogy azok, akik korábban csak azért szavaztak az SZDSZ-re, mert más pártra jó szívvel nem tudták adni a voksukat, "most választhattak a Lehet Más a Politika (LMP), a Bokros Lajos vezette MDF vagy a cigánypárt közül".

Pető Iván az interjúban kitér arra is, hogy véleménye szerint a vasárnapi küldöttgyűlést "slamposan, alapszabálysértés gyanújával hívták össze", az ügyvezető elnök semmit nem tett, hogy konszolidált politikai vita előzze meg a személyi döntéseket, nincsenek olyan elnök- és ügyvivőjelöltek, akikről el lehetne hinni, hogy képesek bármire is az SZDSZ érdekében.

Kijelenti azt is, hogy "az SZDSZ sértődöttjeinek és lúzereinek mindenről az jut az eszébe, hogy dögöljön meg a Kóka is, ha már Fodor nyilvános politikai öngyilkosságot követett el".

A politikus azt mondta, nem akarja az SZDSZ mindenkori vezetőinek - önmagát is beleértve - a hibáit vagy rossz helyzetfelismeréseit menteni, "de ahogy Fodor Gábor elnök lett, a választási csalás vádjára ráülve, ahogy elnökösködött, majd ahogy befejezte az elnöki pályafutását, az botrányos. Ez még Demszky elnöki ámokfutását is felülmúlja".

Hangot ad annak a véleményének is, hogy amíg az SZDSZ-nek többé-kevésbé összetartó vezetése volt, intellektuális és politikai értelemben tekintélyük volt a vezetőknek együttesen, vagy az elnöknek, addig az elfedte a szervezeti gyöngeséget. De amikor ezek az erőteljes és "önmaguknál többet is jelentő figurák" eltűntek, akkor világossá vált, valójában milyen állapotban van a párt.

Arra a felvetésre, hogy az SZDSZ tönkremeneteléért Magyar Bálintot, Kuncze Gábort és őt szokták hibáztatni, úgy felelt: "Magyar Bálint erre szokta mondani, hogy tüntető hallgatásunkkal szétvertük a pártot". Kijelentette, hogy Fodor Gábor politikai értelemben tíz évig abból élt, hogy ő az SZDSZ belső ellenzéke. Hozzátette, ha a leköszönt pártelnök és a hívei abban látják kudarca okát, hogy Fodor Gábort "az ürességével zárt körben szembesítették", vagy hogy bárkinek is más volt a véleménye, mint neki, az "önmagában is jelzi alkalmatlanságát és az ilyesmiről fecsegők bárgyúságát".

Arra is kitér: ismerve Fodor Gábort, s azt, hogy megvalósíthatatlan ígéretekkel lett elnök, és hogy még "életében soha nem kereste magában kudarcának okait", megválasztása után mindhárman úgy döntöttek, nyilvánosan nem szólalnak meg az SZDSZ-ről, véleményüket csakis a frakcióban mondják el, mert a látszatát is el akarták kerülni, hogy ellene áskálódnak.

A vasárnapi tisztújító küldöttgyűlésen történtekre utólag, írásban, úgy reagált, hogy ha lenne kedve tréfálkozni, azt mondaná: sikerült az érdektelennek ígérkező, mert valódi tét nélküli összejövetelt érdekessé, "sőt egzotikussá" tenni.

Pető Iván szerint ha nincs a Kóka Jánossal szembeni "lincshangulat", ha Retkes Attila az általa vezetendő pártról bocsánatkérés címén tudatlanságában nem ad elő - az egyik, a pártból kilépő szerint - Sarah Palin (az amerikai Republikánus Párt tavalyi alelnökjelöltje)magyar vetélytársaként "antiszemita toposzokat", ha Demszky Gábor nem akarja Dugovics Tituszként magával vinni már bekövetkezett politikai halálába Magyar Bálintot, akkor egy liberális párt lehetséges híveinek maradhattak volna illúzióik, hogy még lehet az SZDSZ-ből valami.

Közölte, egy releváns kérdés maradt számára a küldöttgyűlés után, az, hogy miért nem lép ki az SZDSZ-ből. "A válasz egyszerű: mert az az SZDSZ, amelynek egyik vezetője is voltam, nincs, abból tehát nem tudok kilépni. Ennek meg nem vagyok tagja. Amíg képviselő vagyok, csinálom azt, amit helyesnek vélek" - mondta Pető Iván.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását