2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Idén is drágul a Balaton

A balatoni strandok egy része idén újdonságokkal - többi között sportpályával, új játszótérrel - fogadja a vendégeket, a fizetős strandokon a belépőjegek ára részben emelkedik, az áfaemelés után pedig a büféárak növekedésére lehet számítani.
2009. május 23. szombat 12:59 - HírExtra
Miközben a kedvező időjárás és felmelegedett víz miatt már sokan fürdenek a Balatonban, a strandok egy része még csak készül a nyitásra. A fizetős strandok többségéért csak a pénztárnyitáskor, pünkösd után kell fizetni, egy részüknél a tavalyinál magasabb árat. Több helyen még tartanak a karbantartási, illetve fejlesztési munkálatok.
A Balaton déli partján csaknem minden településen található szabad strand, a partvonal többi részén egyebek közt Balatonakarattyán, Balatonudvariban, a zánkai gyermektáborban, Örvényesen és Tihanyban lehet ingyenesen fürdőzni egész nyáron.

A strandokról rendszeresen adatokat gyűjtő Győrffy Árpád néhány balatoni strandról részletesen is beszámolt. Eszerint a siófoki Nagystrandon az idén is kinyit a Coke Clubként ismert központi rész, amelyet az egykori Pannon-tenger által kimosott fehér homokkal borítanak be. A tiszta szilíciumhomokot Fehérvárcsurgóról szállítják a Balatonhoz. A város több mint tíz kilométeres partszakaszának nagyobbik része szabad strandként használható. A balatonvilágosi Club Aliga strandját bárki igénybe veheti, a tavalyi árakon. Az egyik legnagyobb zöldfelülettel rendelkező strandon lesz gyermekanimáció és internetsarok, felújították a játszóteret, a szolgáltatások között pedig újdonság lesz egy retrobicikli-kölcsönző.

Alsóörsön 10,5 százalékkal magasabb díjért, 420 forintért fürödhetnek idén a felnőttek. A strandon megfigyelőtornyot alakítanak ki, ahonnan a vízi mentők könnyebben észrevehetik a segítségre szorulókat. A szezonra elkészül a "gyermekpagony", ahol rendszeresen szerveznek majd programokat a legkisebbeknek. Újdonság lesz egy vízpermetet szóró kapu felállítása is.

Balatonalmádiban a város nagystrandján tavalyhoz képest 18 százalékkal emelték, így 450 forint a felnőtt belépők ára. Újdonságként árnyékolókat szereltek fel a káptalanfüredi városrész strandján is a játszótereken. A Wesselényi strandon a szezon után kezdődik csak majd egy csaknem kétszázmilliós fejlesztés, amelynek révén új kabinokat, mosdókat építenek és csúszdaparkot alakítanak ki.

Balatonfüreden az új árakról az idén is csak a főszezon előtt döntenek. Az Esterházy strandon több mint fél hektáron felújítják a pázsitot, új járdaburkolatot raknak le és versenyekre alkalmas strandröplabda-pályát építenek. Újdonság lesz egy "streetball", az utcai kosárlabdapálya és terveznek egy homokos partszakaszt is a kicsiknek. A Kisfaludy strandon már elkészült két új játszótér és bővítették a büfésort.  Zánkán változatlan belépőárakkal - a felnőtt 400-, a gyerek 200 forintba kerül - és ingyenes parkolási lehetőséggel várják a strandolókat. A főszezonban a gyerekek részére kézműves foglalkozásokat szerveznek.

A badacsonyi kistérségben egységesen 400 forint körül lesznek a felnőttbelépő-díjak. Szigligeten a tavalyi 400 forintos ár nem változik. Itt kisebb felújítások mellett többfunkciós homokos sportpályát alakítanak ki, ahol kézilabdázni, focizni, és röplabdázni lehet majd. Vonyarcvashegyen csak a felnőtt belépők emelkednek 11 százalékkal, ami 500 forintos árat jelent. Elkészült a mozgássérülteknek kialakított speciális lejáró, és az idei szezonban már értékmegőrző is várja a vendégeket a strandon lévő Tourinform irodában.

Keszthelyen a Városi strandon a gyerekbelépő nem változik, a felnőttek jegyét 12,5 százalékkal, 900 forintra emelték, amivel utolérték az eddig legdrágábbnak számító siófoki strandbelépő-árakat. Ezért az összegért sok olyan ingyenes szolgáltatást biztosítanak - például fürdőmedence, napozóágyak használata - ami máshol többnyire nincs, vagy fizetni kell érte. Keszthely másik két strandján (a Helikonon és a Libáson) hasonló arányú emeléssel, 550 forint lesz a felnőtt belépő ára.

Balatonszárszón 2009-ben is ingyenesek a strandok és a parkolás, a központi strandon felújították a vizesblokkot. Balatonföldváron szintén ingyenesek a strandok. A legkiépítettebb Keleti strandon a főszezonban mindennap animátor szervez programot felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt. Felújítják, illetve bővítik a sportpályákat, továbbá a szezonban új homokos strandfoci és röplabdapálya várja majd a vendégeket.
A strandok büféárai többségükben eddig nem változtak a tavalyi árakhoz képest, de az áfaemelés bevezetése után mindenütt némi áremelkedésre lehet számítani - közölte Győrffy Árpád.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását