2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Bajban van! Mi lesz veled Nitrogénművek?

A Nitrogénművek problémáiról a HírExtra hosszasan cikkezett. A műtrágyagyár leállása a teljes magyar növénytermesztési szektort súlyos helyzetbe hozhatja. Ezért az ügy súlyára való tekintettel felkerestük Tósoki Gézát, a gyár szakszervezeti vezetőjét, aki
2009. február 11. szerda 07:50 - Hírextra
Tudható már mikor lesz műtrágya?

Jelenleg úgy tudjuk, február 16-án megindulhat a termelés. Legalábbis Bige László, a gyár tulajdonosa ezt jelentette be. Persze mindig az az igaz, ami már megtörtént.

Minden az állami kezességvállalással adandó hitel körül forog. Egyelőre még nem írták alá a végső szerződéseket, ön szerint miért?

A tulajdonos azt sérelmezi, hogy aránytalanul nagy garanciát kérnek tőle a hitelért. Ezt én valahol meg is értem. Egy majdnem százmilliárdra becsült céget 1 forintért megszerezni talán nem megfelelően arányos a cserébe nyújtandó 10 milliárdos hitelért.



Az, hogy idáig juthatott a cég, a vezetők felelősségét is felveti.

Válasszuk szét a likviditást és a működést. A cég 8-9 milliárdos eredménnyel zárja a tavalyi évet. A cég önmagában nem működik gazdaságtalanul. Való igaz, hogy a bankokkal kialakult konfliktusok sem tettek jót a cégnek. Ez többlet terhet jelentett. Minderre pedig rátett a gazdasági válság. Közben pedig azt is látszik, hogy túl zsíros falat a Nitrogénművek, és túl sok érdek mozdult meg, hogy bekebelezzék. Az ezzel kapcsolatos hangulatkeltés és marakodás nem tesz jót a cég hírnevének

Milyen a dolgozók hozzáállása a helyzethez?

A dolgozók négy hónap alatt havi 43 százalékkal kevesebbet visznek haza. Mindezt úgy, hogy itt nem többszázezres fizetésekről beszélünk. Ugyan megkapták tavaly év végén a félhavi pluszt, de ez messze nem elég a mostani helyzet kiváltására.



Meddig tarthatnak ki az emberek?

Tósoki Géza
1975 óta dolgozik a Nitrogénműveknél. Akkor még ötezren dolgoztak a gyárban. Ma csupán 611-en. de Tósoki úr maradt. A ranglétrán lépkedve lett végül a Vegyész Szakszakszervezet vezetője. Ha kell hajnali 4 kor ha kell este 9 kor is bent van a gyárban, hogy meghallgassa az embereket.
Ez azért nem kérdés, mert nincs hova menniük. Sőt, bizonyos szempontból „jó” helyzetben vannak, hiszen a környéken – és szerte az országban – a nagyobb cégek egyre másra bocsájtják el a dolgozóikat. Relatíve ez a munkahely biztosabb az átlagos munkaerő piaci helyzetnél. Legalábbis eddig, mert három hónap múlva azért ne kérje ezt számon rajtam.

Ha beindul a gyár, kapnak esetleg kompenzációt?

Úgy gondolom, hogy ezeket az embereket kártalanítani kell. Október 18. óta áll a gyár, ez azt jelenti, mostanáig az emberek majdnem kéthavi alapbérrel kaptak kevesebbet. Hogy a vezetőség mennyire nyitott erre, egyelőre nem tudom, hiszen erről, amíg áll a gyár nem lehet beszélni. A kollektív szerződés szerint a bértárgyalásokat február 28-ig le kell zárni. Ez most minden bizonnyal el fog húzódni.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását