2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Az Indiai-óceán is felelős a szárazságért

Az Indiai-óceán meleg és hideg hőmérsékleti változásainak körforgása az egyik fő oka az Ausztráliát gyakran sújtó száraz időszakoknak - derült ki egy új tanulmányból. Ausztrália utóbbi 120 évének legszárazabb időszakai mind összefüggenek az indiai-óceáni
2009. február 5. csütörtök 19:50 - Hírextra
Mikor az IOD negatív fázisban van, akkor Ausztrália területén az óceán vizétől csapadékban gazdag szelek söpörnek végig, ezzel biztosítva a kedvező éghajlati körülményeket. A pozitív fázis során azonban megváltoznak az időjárási viszonyok, és gyengül a nedvességért felelős légáramlatok ereje.

"Azt fedeztük fel, hogy 1992 óta nem volt egyetlen csapadékos, vagy akár egyetlen negatív fázisú jelenség sem az IOD-ben" -mondta Caroline Ummenhofer, az Új-dél-walesi Egyetem éghajlat-változási kutatóközpontjának professzora, aki egyben a mostani tanulmány vezetője is. "A jelenlegi nagy szárazság oka nem más, mint az IOD negatív fázisainak hiánya" - tette hozzá Ummenhofer. A dipólusjelenségek általában hat hónapig tartanak, és nem biztos, hogy az idei év során lesz még pozitív fázis - amely az utóbbi három év során volt - , vagy sem. "Néhány hónapon belül ki fog derülni, hogy az idén számolnunk kell-e IOD jelenséggel" -mondta a tanulmány vezetője.

Hagyományosan a szakemberek a Csendes-óceán trópusi területein megfigyelhető El Ninonak nevezett óceáni-légköri éghajlati jelenséghez kötötték az Ausztráliát sújtó szárazságokat. Az El Nino nedves időjárást biztosít Ausztrália keleti területein, míg az El Nina a kontinens egész területén teremt csapadékban gazdag időjárási feltételeket. A kutatók összevetették az IOD az El Nino és a La Nina jelenségeket az 1889 és 2006 közötti aszályokkal, és arra az eredményre jutottak, hogy a legszárazabb időszakok egybeestek az IOD pozitív fázisaival.

"Kimutattuk, hogy az Indiai-óceán állapota meghatározóbb az Ausztrália északkeleti területeit érintő esőzések és száraz időszakok szempontjából, mint az El Nino vagy a La Nina periodikus változásai" - mondta a kutatás vezetője. A szakemberek elmondták, hogy további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy megállapítsák az IOD minden okát, amelyekből annyit tudnak eddig, hogy részben a La Nina, részben az Indiai-óceán maga felelős érte. A jelenség általában május-június környékén kezdődik és szeptemberig vagy novemberig tart. "Van valami oka annak, hogy a pozitív fázisok sokkal gyakoribbá váltak, mint a negatívok. Ennek kiderítésére azonban további kutatásokra van szükséges" - állapították meg a szakemberek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását