2024. április 18. - Andrea, Ilma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Környezetszennyező a sok gyerek?

Felelőtlenek azok a párok, akik több mint két gyereket vállalnak, mert elviselhetetlen terhet raknak a környezetre - legalábbis ezt állítja a brit kormány környezetvédelmi tanácsadója.
2009. február 2. hétfő 10:30 - Hírextra
Jonathon Porritt, a brit kormány Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke nem kis megrökönyödést okozott elképzelésével. Azt találta ugyanis mondani, hogy a globális felmelegedés elleni küzdelem középpontjába népességnövekedés megállítását kell tenni a fogamzásgátlás és az abortusz propagálásával. A politikai vezetőknek és a környezetvédő aktivistáknak nem kéne félresöpörniük a napirendről, hogy a növekvő népesség milyen káros a környezetre - állítja a politikus.

A jövő hónapban nyilvánosságra kerülő bizottsági jelentésben az áll, hogy a kormányoknak jobb családtervezési politikával kellene csökkenteniük a népességszámot. "Úgy gondolom, hogy egy olyan álláspontot kell hangoztatnunk, amelyben kimondjuk: a kettőnél több gyerek vállalása felelőtlenség" - hangoztatta.

Az Optimális Népesség Alapítvány, amelynek Porritt a védnöke, kiszámította: minden gyerek, aki Nagy-Britanniában megszületik, élete során két és fél holdnyi tölgyfaerdőnek megfelelő szén-dioxidot éget el. A kampányszervezet arra is felhívja a figyelmet, hogy a jelenlegi 61 milliós brit lakosság 2028-ra már 70 milliósra duzzad a brit statisztikai hivatal adatai szerint. De nem csak a britek lesznek többen: a világ népessége a jelenlegi 6,7 milliárdról 2050-re várhatóan 9,2 milliárdra nő.

Jonathon Porritt, aki két gyereket nevel, azt tervezi, hogy befolyásos környezetvédelmi csoportokat győz meg arról, tegyék kampányuk középpontjába a népességkérdést. "Sok szervezet úgy gondolja, hogy ezzel nekik nem kell foglalkozniuk. Azt üzenem a Friends of the Earth-nek és a Greenpeacnek, hogy cserbenhagyják tagjaik érdekeit azzal, hogy nem tűzik napirendre a népességkérdést, mert úgy gondolják: ez túl kényes ügy" - hangoztatta Porritt, aki a brit Zöld Párt korábbi vezetőjeként most arra szólítja fel a kormányt: gondolja át családpolitikáját, még akkor is, ha ez azzal jár, hogy át kell csoportosítani a pénzt a gyógyításról a fogamzásgátlásra és az abortuszra.

Nem véletlen, hogy ezt a kényes kérdést éppen egy brit politikus veti fel, ugyanis Európában a szigetországban a legnagyobb a tinédzserterhességek száma. Porritt azt állítja, sok nő úgy szüli meg gyermekét, hogy nincs meggyőződve arról, anya szeretne lenni.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

mynona
2009. május 4. 21:30
Nem lehet, hogy ez egy összecsapott fordítás? Mert sehogy sem tudom értelmezni...
mynona
2009. május 2. 22:34
"minden gyerek, aki Nagy-Britanniában megszületik, élete során két és fél holdnyi tölgyfaerdőnek megfelelő szén-dioxidot éget el."
Szeretném, ha ezt bővebben kifejtené valaki, hogy ez mit jelent.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását