2024. április 20. - Tivadar
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Visszaszolgáltatott fríz

A Parthenont Kr.e. 447 és 432 között építették az Athént patronáló Athéné istennő tiszteletére. A márványból emelt templomot szobrok százai díszítették és gyakorlatilag a XVII. századig,a török megszállásig épségben fennmaradt. 1687-ben az Athént ostromló
2008. szeptember 24. szerda 18:13 - Hírextra
A műkincsek széthordását a velenceiek kezdték, majd később a nyugati látogatók folytatták, s a pusztítást Lord Elgin skót diplomata tetőzte be, aki a XIX. század elején a szobordíszek jó részét eltávolíttatta és Londonba vitette, ahol többségük ma a British Múzeumban látható. A márványfrízek kis fragmensei azonban megtalálhatóak francia, német, osztrák és dán múzeumokban.

Az Olaszország által visszaszolgáltatott 35-ször 34 centiméteres márványdarabka Artemisz, a vadászat istennőjének lábfeje. Lord Elgin szicíliai barátjának ajándékozta, akinél útban London felé szállt meg. Az elmúlt 200 évben a márványdarab a palermói múzeum gyűjteményét gazdagította.
A visszaszolgáltatott márványdarab, amelyet Giorgio Napolitano államfő adott át a görög illetékeseknek, újraélesztheti Görögország reményeit, amely hosszú idő óta küzd az Elgin-márványok hazahozataláért. Két évvel korábban a Heidelbergi Egyetem szolgáltatta vissza a márványfríz egy apró darabkáját. Az olasz illetékesek szerint a Vatikáni Múzeum is késznek mutatkozik, hogy jövő hónapban gyűjteményéből az Elgin-márványok két darabkáját visszajuttassa Görögországnak.

A márványfríz hazatért darabja az új Akropolisz Múzeum gyűjteményébe kerül. A 129 millió dolláros (21 milliárd forintos) költséggel épült létesítménybe, amely a jövő év elején nyílik meg, négyezernél több antik műtárgy kerül.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását