2024. április 23. - Béla
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Meghalt Rendy Lili

Életének 96. évében meghalt Földes Andor világhírű zongoraművész özvegye, Rendy Lili. Svájcban, Zürich melletti otthonában érte a halál szombaton - tette közzé hétfőn az Oktatási és Kulturális Minisztérium Művészeti Főosztályának nemzetközi referense, Sik
2008. június 16. hétfő 13:26 - Hírextra

Földes Andorné, Rendy Lili 1912-ben született Szatmárnémetiben, az 1930-as években New Yorkban dolgozott az Est-Lapok tudósítójaként, ott ismerkedett meg Földes Andorral (1913-1992). Később a Reader,s Digest folyóirat számára írt cikkeket.

Férje halála után minden erejét Földes Andor emléke megőrzésének szentelte. A világhírű zongoraművésszé lett csodagyerek, Földes Andor óbudai szülőházán, a Föld utcában emléktáblát avatott. Földes Andor volt Bartók Béla és Kodály Zoltán úttörő interpretátora. Lilinek köszönhető, hogy az Óbudai Múzeumban fölállított Földes Andor emlékszoba Svájcból érkezett hagyatéki anyaggal gazdagodott tavaly.

Az özvegy megalapította a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen a Földes Andor Zongoraversenyt, a művész visszaemlékezéseit magyarul és angolul is kiadta. Földes Andorné 2004-ben az Európa Alapítvány-díját kapta meg.

Lilit sokan ismerték és szerették, személyes jó barátja volt Bartók Péter, a világhírű zeneszerző fia, Göncz Árpád és Mádl Ferenc - volt köztársasági elnökök -, és Esterházy Péter író.

Földes Andorné Rendy Lilit végakarata szerint férje mellett, a herrlibergi temetőben helyezik végső nyugalomra. Temetéséről később intézkednek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását