2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Nyári tábor dömping az országban

Az idén nyáron is kaland-, élmény- és szakismereti táborok sokasága várja a vakáció idején a gyerekeket országszerte; a táncos lábúak tanulhatnak moldvai és gyimesi táncokat, de szerepel indián-, lovas-, színész- és médiatábor is a kínálatban. Az idén
2008. június 3. kedd 08:55 - Hírextra
A szabadidő eltöltésére a kínálat most is igen gazdag, a sportolni vágyók választhatnak vitorlás-, aikidó- (japán eredetű küzdősport), triatlon- vagy akár műugrótáborok közül. Lesz vándortábor is, s a tatai Öreg-tónál júliusban-augusztusban számítógépes, csepűrágó-, média- és nyelvi tábor várja a szünidőt hasznosan eltölteni kívánó diákokat.

A táncos lábúak augusztus végén a Nógrád megyei Terényben, a Mokányos-táborban a rendkívül gazdag moldvai és gyimesi csángó táncok világába kaphatnak betekintést, majd táncházban rophatják hajnalig. A táborba családokat is várnak, a programban ének- és hangszeroktatás, a kisgyermekeknek népi játékok tanítása szerepel.

Gyula vezér lovas birodalmába is elkalandozhatnak a diákok, a Balaton-felvidéken, Gyulakeszin, ahol a lótartás és lóápolás rejtelmei mellett középkori lovagi torna, vadászlovaglás is várja őket. A Baranya megyei sasréti és óbányai táborban az indiánok által is ismert kézműves mesterségek alapfogásaiba avatják be a résztvevőket, lesz agyagozás, égetőkemence-építés, íjkészítés, vándorbotfaragás, kőbaltakészítés, nemezelés, bőrözés, csörgőgyártás, harcidíszfestés.

Sárváry István, a Táboroztatók Országos Egyesületének elnöke az MTI-nek elmondta: náluk háromszázötven tábor közül válogathatnak az érdeklődők. A legnépszerűbbek évek óta a számítógépes és nyelvi táborok, valamint a sport- és lovas táborok. Keresettek ugyanakkor a napközis táborok is.

A bentlakásos táborok általában 7-12 naposak, a napközis táborok 5 napra kínálnak elfoglaltságot a vakáció idejére. Áruk programtól függően igen változatos lehet, a napközis táborok 15 ezer forint körül mozognak, míg a bentlakásos táborokért általában 40-90 ezer forintot kell fizetni.
Táborozni a leginkább a 10-15 évesek, az általános iskola felső tagozatosai mennek, a fiatalabbak a napközis táborokban töltik ilyenkor szabadidejüket.

Sárváry István azt tanácsolta a szülőknek, hogy mindig körültekintően válasszanak szabadidős programot gyermeküknek, érdeklődjenek, mióta szervezik az adott tábort, ha lehetőségük van, találkozzanak a szervezőkkel is.

A TOE elnökének elmondása szerint problémák a leginkább a tisztálkodási lehetőségekkel, a szállással vagy az étkezéssel, a nem megfelelő ételadagokkal kapcsolatban szoktak felvetődni. Panasz még a "fűt-fát" ígérő táborokról szokott érkezni, ahol az előre jelzett programoknak töredéke sem valósul meg.

Törvényi szabályozás a táboroztatásra gyakorlatilag nincs, a szállásadónak kell engedéllyel rendelkeznie, s az ÁNTSZ-nél be kell jelenteni a táboroztatást. Szabály még, hogy 300 fő felett kötelező tábori orvost alkalmazni.

További információkat az érdeklődők a www.toe.hu oldalon találhatnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását