2024. április 20. - Tivadar
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Single Lens

Megjelent a magyar fotográfiai nagydíjjal kitüntetett Szilágyi Lenke Single Lens című fotókönyve a művész 150 fotográfiájával - tájékoztatta a kiadványt gondozó Vintage Galéria az MTI-t.
2008. február 6. szerda 08:48 - Hírextra

Szilágyi Lenke tavaly nyerte el a Magyar Fotóművészek Szövetsége elismerését, a magyar fotográfiai nagydíjat. A méltatás szerint a művész a magyar kortárs fotográfia egyik legeredetibb, egyéni hangvételű alkotója.

"Képeinek témái hol megfoghatatlanok, hol nagyon is hétköznapiak, konkrétak. Munkáit nevezhetjük szubjektív dokumentarizmusnak vagy lírai riportoknak, de az alapvető szándékot tekintve alkotásai az emberi lét alapkérdéseivel foglalkoznak" - olvasható a szövetség összegzésében.

Szilágyi Lenke 1980-ban végzett a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola fotószakán, majd játékfilmeket és színházi produkciókat fotózott. Egyéni kiállítása volt Londonban, Lausanne-ban, Moszkvában és Jénában is. 1990 óta a Beszélő című folyóirat munkatársa. Életműve elismeréseként 1999-ben Balogh Rudolf-díjban részesült.

A művész képei már az 1980-as években komoly visszhangra, elismerésre találtak a fotós szakma és a nagyközönség előtt. Munkáiból Szilágyi Lenke jelenség címmel tavaly júliusban retrospektív kiállítás nyílt a Stuttgarti Magyar Kulturális Intézetben.

A most megjelent könyv címének - Single Lens - érdekessége, hogy a fotós korábban ezt a művésznevet használta.

Szilágyi Lenke a fotóit egy időben levelezőlapként szétküldte batátainak, ezt idézik fel Lugosi Lugo László fotós, művészeti szakíró sorai a kötetben.

"...És elkezdenek áramlani a levelezőlapok. Hetente kapok egy-két-három lapot, hátoldalon finom vékony bélyegzővel, Lenke akkor felvett művészneve, a Single Lens, és a képeken azokat az embereket és helyzeteket fedezem fel, amelyek mindennap körülvesznek. Ott látható a lapokon a nyolcvanas évek elejének egész mindennapi élete, mindennapi művészeti közélete, arcok, figurák, alakok, zenekarok, művészek, sorsok és pillanatok" - emlékezett vissza.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását