2024. április 18. - Andrea, Ilma

Így fogj hozzá a babaszoba berendezéséhez!

Gyermeket váró szülőként a babaszoba megtervezése, kifestése, ideális berendezése, a világítás kialakítása a legfontosabb feladatok közé tartoznak a jövevény érkezése előtti hajrában.
2022. május 17. kedd 15:01 - HírExtra

A kismamákban a fészekrakó ösztön erősödésével egyenes arányban nő a baba birodalmának tökéletesítése iránti igény, az elképzelések gátja legtöbbször a családi költségvetés. De házilagos kivitelezéssel sok minden megvalósítható kevesebből is, ráadásul ez ma már divatos, majdhogynem kötelező eleme is a babavárásnak. 

Inspirációk a babaszoba berendezéséhez

Az interneten ma már rengeteg helyről meríthetünk ihletet, fantasztikus átalakításoknak lehetünk szemtanúi, amelyek láttán azt érezhetjük, mi magunk is képesek vagyunk a megvalósításra. A Festékpalota.hu festékkínálatában bababarát festékeket is talál nemcsak falra, hanem bútorokra is, amelyekkel gyerekjáték lesz egy egészséges környezet kialakítása a pici számára.

Elsőként jó, ha rátalálunk egy stílusra, amelyet követni szeretnénk, és a falszíneket, burkolatokat, textileket, berendezési tárgyakat, dekorációkat ennek megfelelően szerezzük be, alakítjuk ki. Inspirálódjon képek, érzések segítségével. 

Gondoljuk át a babaszoba kezdeti és későbbi funkcióit, variálási lehetőségeit, hogy munkánk ne csak 1-2 évre szóljon, hanem végigkísérje csemeténket legalább a kisgyermekkor végéig. 

Berendezési elvek, amelyek megkönnyítik a jövőt

Világos és pasztell árnyalatok használatával nemcsak barátságosabb enteriőrt alakíthat ki, de a teret is megnövelheti optikailag.

Érdemes átgondolni, melyik életszakaszban milyen bútorokra lesz szükség, és ezeket hogyan tudja már a babaszoba berendezésekor biztosítani, melyik milyen variációs lehetőséget hordoz magában, együtt tud-e nőni a gyerkőccel. A használhatóságot vegye figyelembe a bútorok kiválasztásánál. Dekorációkkal rengeteget tud változtatni egy enteriőr kinézetén.

Mi és hova kerüljön egy babaszobában?

Ha kezdetben nem is a saját ágyában alszik a baba, egy kis idő elteltével mindenképp szüksége lesz saját fészekre, ahol nyugodtan alhat. Praktikus lehet, ha a babaágy átalakítható, hosszabbítható, így együtt fejlődik vele. Úgy helyezze el, hogy se zaj, se erős fény, se huzat, se túl meleg ne zavarja a picit. Hasznos lehet egy kényelmes fotel is a kiságy mellett a táplálás, mesélés idejére.

Polcokra, szekrényekre is szükség lesz a babaholmik, ruhák számára, illetve a későbbiekben a játékok, könyvek rendezéséhez. Itt is előnyös lehet az átalakíthatóság.

A világítás kérdése

Lehetőség szerint minél több természetes fény legyen a babaszobában, illetve a mesterséges fényforrásokat úgy helyezze el, hogy azok erős fényforrásuk révén ne legyenek kényelmetlenek a baba számára, illetve megfelelő általános és helyi világítást szolgáltassanak a különféle tevékenységekhez.

A lámpák nemcsak világítótestek, hanem komoly dekorációs értékkel bíró tárgyak is, használatukkal hangulatosabbá, barátságosabbá tehetjük a babaszobát. A biztonságra is kiemelten figyeljen.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását