2024. április 17. - Rudolf

Kevesebbet vásárolt az európai polgár

Az előző havihoz képest a vártnál nagyobb mértékben csökkent a kiskereskedelmi forgalom márciusban az euróövezetben, éves bázison pedig a vártnál kevésbé nőtt az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdai jelentése szerint. Magyarországon a kiskereskedelmi forgalom az előző havihoz képest a harmadik legnagyobb növekedést érte el az EU-ban, éves összevetésben pedig a negyedik legnagyobbat.
2022. május 4. szerda 14:10 - HírExtra

Márciusban szezonális kiigazítással 0,4 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben az előző havihoz képest, az Európai Unióban pedig 0,2 százalékkal. Elemzők 0,1 százalékos havi csökkenést vártak márciusban az euróövezetben.
    
Februárban az euróövezetben 0,4 százalékos, az EU-ban pedig 0,3 százalékos volt a havi növekedés.
    
Éves bázison márciusban 0,8 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben a várt 1,4 százalékos növekedés helyett. Februárban 5,2 százalékos volt az éves növekedés. Az EU-ban 1,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom márciusban éves bázison a februári 5,6 százalékos növekedés után.
    
Havi bázison a legnagyobb csökkenést a kiskereskedelmi forgalomban Spanyolországban regisztrálták márciusban, 4,0 százalékosat. Luxembourgban 3,3 százalékos, Franciaországban 1,9 százalékos volt a havi csökkenés. A legnagyobb mértékben, 11,4 százalékkal Szlovéniában nőtt a kiskereskedelmi forgalom az előző havihoz képest márciusban, Lettországban pedig 11,1 százalékkal. A harmadik legnagyobb, 7,3 százalékos havi növekedési ütemet Magyarországon érte el a kiskereskedelmi forgalom.
    
Az előző évihez képest márciusban Szlovéniában nőtt a kiskereskedelmi forgalom, 25,6 százalékkal. Észtországban 18,4 százalékos, Máltán pedig 16,4 százalékos növekedést regisztráltak márciusban az egy évvel korábbihoz képest. Magyarország a kiskereskedelmi forgalom negyedik legnagyobb éves növekedését érte el az EU-ban márciusban, 16,2 százalékot.
    
A kiskereskedelmi forgalom legnagyobb éves csökkenését Dániában regisztrálták márciusban, 11,0 százalkosat, míg Spanyolországban 4,8 százalékosat, Belgiumban pedig 3,9 százalékosat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását