2024. március 29. - Auguszta

A Győr a legesélyesebb a BL-címre

Az ötszörös győztes Győri Audi ETO KC-t tartja legesélyesebbnek a női kézilabda Bajnokok Ligája megnyerésére az európai szövetség (EHF).
2021. szeptember 10. péntek 14:19 - HírExtra

Az EHF honlapján megjelent elemzés szerint szokatlanul mozgalmas volt az idei nyár a győriek számára, hiszen a visszavonult Görbicz Anita mellett - aki sportigazgatóként folytatja a klubnál - távozott a brazil Eduarda Amorim, a francia Beatrice Edwige, a norvég Amanda Kurtovic és Puhalák Szidónia. Őket Háfra Noémi, Schatzl Nadine, a montenegrói Jelena Despotovic, a dél-koreai Ju Unhi, valamint a román Crina Pintea és a svéd Linn Blohm hivatott pótolni.
    
A csapatot továbbra is a - Danyi Gábor helyére - május közepén visszatért Ambros Martín irányítja. A spanyol vezetőedzővel az ETO 2012 és 2018 között négyszer nyerte meg a Bajnokok Ligáját, a bajnokságot és a Magyar Kupát pedig egyformán ötször, ehhez tavasszal egy újabb hazai kupasiker társult.
    
Az ETO három edzőmeccset játszott, mindet megnyerte, a bajnokságot pedig fölényes győzelemmel kezdte Siófokon.
    
Az előző idényben BL-bronzérmes győrieknek nem lesz könnyű dolguk a rajton, ugyanis a csoportkör első fordulójában, szombaton a címvédő norvég Vipers Kristiansandot fogadják, amelyet többek között Tomori Zsuzsanna, Nerea Pena, Nora Mörk, Katrine Lunde, Isabelle Gulldén és Heidi Löke is erősít. A magyar együttesből Kari Brattset Dale, Estelle Nze Minko, Linn Blohm, és valószínűleg Faluvégi Dorottya is hiányzik majd sérülés miatt a rangadóról.
    
Az ETO rekordot jelentő, 57 mérkőzésből álló, 2018 januárja óta tartó veretlenségi sorozattal büszkélkedhet a BL-ben, ebben az időszakban 49 győzelem és nyolc döntetlen a mérleg (a statisztikába csak a meccsek rendes játékideje számít bele).
    
A Ferencváros - amely a német Borussia Dortmund otthonában kezdi a csoportkört, ugyancsak szombaton - az EHF erősorrendjének ötödik helyén áll. Elek Gábor vezetőedzőnek ismét kizárólag a klubcsapatára kell összpontosítania, mivel a szövetségi kapitányi poszton Golovin Vlagyimir váltotta a tokiói olimpia után. A fővárosiak keretéből két kulcsember, Háfra Noémi és Schatzl Nadine távozott idén nyáron. A balátlövő posztra négy év után visszatért Szöllősi-Zácsik Szandra, aki a harmadik időszakát kezdi a klubnál, a balszélre Hársfalvi Júliát, az irányító posztra pedig a montenegrói Itana Grbicet szerződtették.
    
Csapatuk hat felkészülési mérkőzést játszott, ezek közül egyet elveszített és ötöt megnyert, a bajnokságot pedig szintén sima sikerrel kezdte.
    
A fővárosiak két válogatott irányítója, Szucsánszki Zita és Kovacsics Anikó sérülés miatt egyelőre nem játszhat, sőt utóbbinak minimum hat hónapot kell kihagynia, vagyis legjobb esetben is csak jövő tavasszal térhet vissza a pályára.
    
"Nagyon nagy célunk, hogy végre ott legyünk a négyes döntőben. Nagyon örülnék neki, ha végre két magyar csapat lenne a legjobb négy között" - nyilatkozta Kovacsics az M1 aktuális csatornán.
    
Hozzátette, nagyon jó játékosokból áll a keretük, és egyre jobban összeérnek, mindenki teszi a dolgát a csapatért.
    
"Bízom a csapatban, mert nagyon jó dolgokat láttam a felkészülési meccsek alatt. Rengeteget dolgoztak a lányok, és nagyon örülök, hogy ilyen jó a hangulat az öltözőben. Nagyon kemény menetelés lesz, de szerintem felkészültünk rá" - vélekedett.
    
A Ferencváros ősszel ismét az Érd Arénában játssza hazai mérkőzéseit a Bajnokok Ligája csoportkörében, mert népligeti csarnoka nem felel meg az EHF szabályainak.
    
Az EHF szezon előtti rangsorában a Vipers Kristiansand a második, a CSZKA Moszkva a harmadik, a Rosztov-Don pedig a negyedik.
    
Összesen 132 mérkőzésre kerül sor a BL-idényben, a február 20-án záruló csoportkörben 112 találkozót rendeznek. Mindkét nyolcasból az első hat helyezett jut a rájátszásba, amelynek első fordulójában nem kell pályára lépniük a csoportok első és második helyezettjeinek, ők automatikusan a negyeddöntőbe kerülnek. A nyolc közé jutásért március 6. és 14. között játszanak a csapatok, a negyeddöntő mérkőzéseire április 3. és 11. között kerül sor, a négyes döntőt pedig június 4-5-én Budapesten rendezik.
    
A mezőnyben 12 nemzet képviselteti magát, és egyetlen újonc van, a török bajnok Kastamonu Belediyesi GSK.

    A csoportbeosztás:
    A csoport:
    ----------
FTC-Rail Cargo Hungaria, Brest Bretagne (francia), Buducnost Podgorica (montenegrói), CSM Bucuresti (román), BV Borussia 09 Dortmund (német), Rosztov-Don (orosz), Team Esbjerg (dán), Podravka Koprivnica (horvát)

    B csoport:
    ----------
Győri Audi ETO KC, CSZKA Moszkva (orosz), Vipers Kristiansand (norvég), Krim Mercator Ljubljana (szlovén), Odense HB (dán), Metz HB (francia), Kastamonu Belediyesi GSK (török), IK Sävehof (svéd)

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását