2024. március 29. - Auguszta

Az autólízingről röviden

Az autólízinggel kapcsolatban több tévhit is kering a köztudatban, illetve sokan nincsenek teljesen tisztában azzal, hogy ez a hitelkonstrukció mely esetekben jelent megoldást. Az alábbiakban ezeknek a kérdéseknek a tisztázásában szeretnénk segítséget nyújtani.
2020. szeptember 21. hétfő 12:58 - HírExtra

Mi is az autólízing?

Az autólízing konstrukció lényege abban rejlik, hogy a lízingbeadó azzal a szándékkal szerzi meg a lízingbevevő által kiválasztott járművet, hogy azt a lízingbevevő használatába adja. Utóbbi akár 20%-os önerő biztosítása mellett, azonnal használatba kaphatja a kiszemelt autót, motort vagy kishaszongépjárművet. A vételár további részét a lízingbeadó fizeti ki az eladónak. A lízingbevevő pedig a futamidő alapján meghatározott részletekben egyenlíti ki a vételár kamatokkal növelt összegét a lízingbeadó felé.

Zárt végű pénzügyi lízing

Az autólízing jellemzően kétféle konstrukcióban valósulhat meg, amelyeknél a legmarkánsabb különbség a jármű tulajdonjogának kérdése a futamidő leteltét követően. Magánszemélyek esetén a zárt végű lízing a jellemző, amelynél a futamidő végén vagy a tartozás teljes visszafizetésekor a jármű tulajdonjoga minden esetben átszáll a lízingbe vevőre.

A konstrukció előnye, hogy a törlesztés fix havi részletekben is történhet és a futamidő végén nincs maradványérték, amit még ki kellene fizetni a tulajdonjog megszerzéséhez. A lízingelés időszaka alatt a tartozás bármikor elő- vagy végtörleszthető, amivel jelentős kamattehertől lehet megszabadulni. 

Nyílt végű pénzügyi lízing 

Az autók lízingelésének e fajtája onnan kapta a nevét, hogy szerződéskötéskor még nem ismert, hogy a futamidőt követően ki lesz a jármű tulajdonosa. A lízingbe vevő ugyanis nem válik automatikusan az autó tulajdonosává, ellenben vevőkijelölési joggal rendelkezik. Eszerint a futamidő leteltével kijelölheti azt a személyt, aki - a szerződéskötéskor meghatározott - maradványértéken megvásárolhatja a járművet. Ez a bérleti jogviszonyhoz hasonló konstrukció különösen vállalkozások körében népszerű, hiszen az autók vételárának áfája levonásra vagy visszaigénylésre kerülhet.

Visszlízing

A visszlízing - a fentiekkel ellentétben - nem valamilyen új vagy használt jármű megvásárlásához kapcsolódó hitelkonstrukció, hanem meglévő járműhöz kapcsolódó hitelforma. Lényege, hogy a magánszemély vagy a vállalkozás járművének tulajdonjogát a lízinget biztosító pénzintézet piaci értéken megvásárolja, így a korábbi tulajdonos szabadon felhasználhatja az autója értékének akár 80%-át is úgy, hogy az autót közben továbbra is használhatja. Az előre meghatározott futamidő alatt a lízingbe vevő fix részletekben törleszt és ezáltal lényegében vissza is vásárolja a járművet, miközben annak használati joga mindvégig nála marad.

A visszlízing előnye, hogy az igénylő gyorsan és a személyi kölcsönnél kedvezőbb feltételekkel juthat szabadon felhasználható pénzösszeghez.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását