2024. március 28. - Gedeon, Johanna
A kedvezőbbnek ítélt aktuális környezet ellenére is a várt javulás helyett a kilátások romlása miatt csökkent januárban a németországi üzleti hangulatindex a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének hétfőn publikált felmérése alapján.
2020. január 27. hétfő 11:08 - HírExtra

    Az ifo németországi üzleti hangulatindexe 95,9 pontra csökkent januárra vonatkozóan a decemberi 96,3 pontról a várt javulás, 97,0 pont helyett. A hangulatindex egy évvel ezelőtt, 2019 januárjában 99,6 ponton állt, februárban elérte a 100,0 pontot és azóta folyamatosan csökkent. Az index csökkenése elsősorban a kilátások romlására vezethető vissza, az aktuális üzleti környezetet ugyanis kedvezőbbnek ítélték meg a felmérésbe bevont gazdasági szereplők.

    Az aktuális üzleti helyzet megítélését számszerűsítő mutató a decemberi 98,8 pontról 99,1 pontra emelkedett januárra vonatkozóan. A javulás kissé elmaradt a várttól, a piac 99,2 pontra számított. Tavaly januárban 104,2 ponton állt a mutató. Az üzleti kilátások megítélését számszerűsítő mutató 92,9 pontra csökkent januárra a várt 95,0 pont helyett a decemberi 93,9 pontról. Tavaly januárban 95,2 ponton állt a mutató értéke.

    Szektoronkénti bontásban a feldolgozóiparban és a kereskedelemben javult, a szolgáltatóiparban és az építőiparban romlott az üzleti hangulat januárban.

    A feldolgozóiparban a decemberi mínusz 5,0 pontról mínusz 1,6 pontra javult a mutató.  2019 januárjában még 11,5 ponton állt a feldolgozóipari index. Januárban a feldolgozóiparban az aktuális kondíciók megítélése 2017 februárja óta a legnagyobb emelkedést mutatta. A kilátásokkal kapcsolatban is kevésbé borúlátónak bizonyultak a vállalatok, a kapacitáskihasználtság pedig 82,6 százalékról 83,1 százalékra javult.

    Klaus Wohlrabe az ifo közgazdásza a felmérés eredményét kommentálva elmondta: az elmúlt három hónapban enyhültek az üzleti kilátásokat terhelő bizonytalansági tényezők, elsősorban a Brexit körül tisztuló kép, valamint az amerikai-kínai kereskedelmi ellentétek rendezése felé egy elsődleges egyezmény formájában tett nagy lépésnek köszönhetően. Megjegyezte, hogy a tüdőgyulladás-járvány miatt Kínában bevezetett korlátozások még nem éreztetik hatásukat a német gazdaságon.

    A német gazdaság az ifo közgazdászai szerint a felmérés alapján 0,2 százalékos negyedéves GDP-növekedést ér majd el a januári-márciusi periódusban a tavalyi negyedik negyedévi 0,1 százalékos növekedés után.

    A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e. V.) havi rendszerességgel végez felmérést mintegy kilencezer németországi gazdasági szereplő körében az aktuális üzleti környezetről és a jövőbeni kilátások alakulásáról alkotott véleményükről.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását