2024. március 19. - József, Bánk

Milyen élményre vágyik a magyar?

Vannak emberek, akik egy hétköznap esti családi társasjátékot pont annyira képesek élvezni, mint amekkora élményt másoknak egy baráti társaságban felfedezett szabadulószoba jelent.
2019. november 12. kedd 10:19 - HírExtra
 Mi lehet az oka, hogy egyesek egy pár perces körhintázás során is feltöltődnek boldogsághormonokkal, míg mások a legvadabb hullámvasúton is csak az élmény közösségi megosztásával foglalkoznak? Szakembereket kérdeztünk az élmény mibenlétéről.

„Az, hogy át tudjuk-e élni az élményeket, a személyiségünk jellegzetességeitől függ” – mondja Ivánovics Petra, a Soulwell pszichológiai rendelő klinikai szakpszichológusa. „Az élmények átélésének minőségében viszont mindenki tud fejlődni, hiszen az átélés intenzitását meghatározó koncentrációs képesség növelhető, a fókuszálási képesség javítható. Minél több élményben veszünk részt, annál könnyebben tanuljuk meg élvezni.” A személyiséget is gazdagabbá teszi, fejleszti, ha sok élményt élünk meg.

„Élmény lehet egy jó mozi, egy vidámpark, egy borkóstoló vagy a tankvezetés is” – mondja Kaprinay Zoltán, a Bónusz Brigád egyik alapítója, aki azt mondja: céljuk, hogy vásárlóik jó élményekkel gazdagodjanak, jól érezzék magukat. Oldalukra a GKI Digital felmérése szerint minden harmadik látogató azért érkezik, hogy izgalmas, különleges dolgokat próbálhasson ki. „Mindenkinek mást jelent az izgalom: nálunk a látogatók a saját komfortfokozatuknak megfelelően tudnak élményt választani: az adrenalinfüggők dobálhatnak baltákat akár sötétben is, de van siklóernyős és búvárkodós bónuszunk is” – mondja Kaprinay Zoltán.

A teljesíthető élmény a jó élmény

Természetesen a legtöbben ennél kisebb kihívásokat keresnek. Ők hajóznak, szabadulószobákból jutnak ki, de akár markolót vezetnek vagy élményautóznak. Ivánovics Petra pszichológus szerint az élmény nem feltétlen jelent kilépést a komfortzónából. Valódi élményt jelentenek a könnyen teljesíthető dolgok, amelyek semmiképp nem végződhetnek kudarccal.

„A teljesíthető próbatétel hoz megelégedést, az örömöt ezzel élhetjük meg. Ha valaki jól el tud merülni egy élményben, még egy pohár bort is képes intenzívebben megélni. Fontos, hogy minden csatornán, minden érzékszervünkkel igyekezzünk befogadni az élményt: látással, hallással, tapintással, szaglással, ízleléssel, hiszen minél teljesebb módon tapasztaljuk meg az ingereket, azok sokkal jobban képesek minket megérinteni. Ennek szerteágazó jótékony hatása van mind a testre, mind a lélekre” – mondja a szakember. Az intenzív átélés a stresszt is garantáltan csökkenti, így ha az élmények részei mindennapjainknak, akkor ez védő tényező lehet a stresszbetegségekkel szemben is.
Forrás: LWp
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását