2024. április 18. - Andrea, Ilma

Kezdik jegyezni a Debreceni Egyetemet

A Debreceni Egyetem először került fel a brit Times Higher Education (THE) társadalomtudományi felsőoktatási rangsorára - közölte szerdán az egyetem sajtóirodája az MTI-vel.
2019. november 7. csütörtök 11:10 - HírExtra
 

Közleményük szerint a 2020-as szakterületi rangsor alapján a 720 felsőoktatási intézmény között a DE a 301-400. helyen szerepel.

A társadalomtudományi rangsorban az egyetemeknek a kommunikáció és médiatudomány, a politológia és nemzetközi tanulmányok, a szociológia és a földrajz oktatásában, kutatásában mutatott teljesítményét értékelték.

Az elbírálásnál öt szempont alapján hozták meg a döntést. Vizsgálták a felsőoktatási intézmények oktatási, kutatási, publikációs teljesítményét, továbbá a tudáshasznosítást és az egyetemek nemzetköziségét is. A DE a legtöbb pontot a publikációknál szerezte - írták a közleményben.

A DE mellett a Budapesti Corvinus Egyetem szintén a 301-400. helyen szerepel a rangsorban, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a 401-500. helyre, az Eötvös Loránd Tudományegyetem pedig az 501-600. helyre került.

A listát a Massachusetts Institute of Technology vezeti, második a University of Oxford, harmadik pedig Harvard University lett.

A THE 2020-as szakterületi rangsorai közül elsőként a bölcsészettudományi felsőoktatási listáját hozta nyilvánosságra, amely a világ 536 felsőoktatási intézményének bölcsészettudományi képzéseit rangsorolja. Ezen az Eötvös Loránd Tudományegyetem - az ELTE október eleji tájékoztatása szerint - továbbra is egyetlen magyar egyetemként a 301-400. helyen szerepel, megőrizve tavalyi pozícióját.

A bölcsészettudományi rangsorban az egyetemek művészet, előadó-művészet, formatervezés, idegen nyelv, nyelvészet, irodalom, történelem, filozófia, teológia, építészet és régészet területén mutatott teljesítményét értékelték.

A listát idén is a Stanford Egyetem vezeti, míg Cambridge a második, Oxford pedig a harmadik helyen szerepel. A Massachusetts Institute of Technology (MIT) a negyedik lett, az ötödik helyet pedig a Harvard szerezte meg. A lista első húsz helyét jobbára amerikai és brit egyetemek foglalják el, az élbolyba más országokból csak a müncheni Ludwig-Maximilians Egyetem, a Torontói Egyetem és a francia Université Paris Sciences et Lettres került be.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora augusztusban, az intézmény tanévnyitóján azt mondta, hogy az SE a Times Higher Education 2019-es listáján a 41. helyen áll Európában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását