2024. március 19. - József, Bánk

Jön a 17. Olasz Filmfesztivál

Olaszország idei Oscar-nevezettje, Marco Bellocchio legújabb alkotása, Az első áruló vetítésével kezdődik november 6-án a 10 napon át tartó 17. Olasz Filmfesztivál-Mittelcinemafest.
2019. november 4. hétfő 15:43 - HírExtra
 A budapesti Olasz Kultúrintézet és az Istituto Luce-Cinecittà közös rendezvényén a Puskin és Tabán moziban tizennégy kortárs olasz alkotást nézhet meg idén a hazai közönség. A magyar fővárosba érkezik Leonardo d' Agostini, A bajnok és Marco Danieli, az Időtlen szerelem rendezője.

A fesztivál vendége lesz a San Sebastián Nemzetközi Filmfesztiválon díjat nyert Anyaság egyik női főszereplője, Lidiya Liberman és Claudio Segaluscio, a Pohárnok Gergely által fényképezett Napsugár férfi főszereplője. A közönség találkozhat majd A fehér közök törvénye rendezőjével, Mauro Caputóval is, aki a filmen együtt dolgozott a film alapjául szolgáló regény magyar származású olasz írójával, Giorgio Pressburgerrel. A fesztiválon vetítik még többek között az 5 a tökéletes szám című filmet Toni Servillóval és Valeria Golinóval a főszerepben. Utóbbi a több díjat is nyert Az én lányom női főszereplője is. Az alkotások egy részét Szegeden és Debrecenben is vetítik majd.

November 6-án 19.30-kor Olaszország idei Oscar-nevezettje, Marco Bellocchio legújabb alkotása, Az első áruló (Il Traditore) nyitja a Puskin moziban, ahol a fesztivál 10 napja alatt 5 alkotóval találkozhat majd a közönség.

November 7-én 19.30-tól a magyar származású olasz író, Giorgio Pressburger magyarul is megjelent A fehér közök törvénye (La legge degli spazi bianchi) című regényének filmes adaptációja lesz látható.

Ebben Fleischmann doktor az emlékezetkiesés első jeleit tapasztalja magán. A film azokat a legmélyebb titkokat kutatja, melyek mindig is lenyűgözték, de meg is rémítették az élet értelmének keresésével foglalkozó embert. A vetítés után a közönség találkozhat Mauro Caputo rendezővel, aki a filmen együtt dolgozott Pressburgerrel, annak 2017-ben bekövetkezett haláláig.

November 8-án, pénteken 19.30-kor a 70-es években játszódó Időtlen szerelemben (Un’ Avventura) Matteo és Francesca Lucio Battisti és Mogol örökzöld dalait hallgatva fedezik fel a szerelmet, miközben saját álmaikat kergetik: a lány szabad nő, a fiú pedig zenész szeretne lenni. Francesca öt éven keresztül utazik a világban, majd mikor visszatér, az emancipációt, a haladást és a társadalomból való kivonulást hirdeti. Szerelmük a korábbinál is erősebb lánggal égve éled fel, azonban történetük váratlan ösvényekre vezet. A vetítés után a film rendezője, Marco Danieli a vendégünk.

November 9-én, szombaton 17.30 órakor a Pohárnok Gergely által fényképezett Napsugár (Sole) című filmben Ermanno kisebb lopásokból él, Lena pedig el akarja adni a szíve alatt hordozott magzatát. Ermanno nagybátyja, Fabio és felesége, Bianca gyermektelenek és hajlandók fizetni azért, hogy örökbe fogadhassák a születendő kislányt. Ezért Ermanno és Lena párnak adják ki magukat. Sole, a kislány koraszülöttként jön világra és mielőtt Fabióhoz és Biancához kerülne, szoptatni kell. Lena ettől kellemetlenül érzi magát, Ermanno viszont úgy kezd gondoskodni a kislányról, mintha a sajátja lenne. A férfi főszereplőjével, Claudio Segaluscióval találkozhatnak majd a nézők.

November 10-én, vasárnap 17.30-kor a San Sebastián Nemzetközi Filmfesztiválon díjat nyert Anyaság (Maternal) lesz látható, mely egy olyan Buenos Aires-i zárdában játszódik, ahol fiatalon anyává vált kamaszlányok élnek együtt apácákkal. Három egymástól különböző nő sorsát látjuk, akik nagy hatással lesznek egymás életére és az anyasághoz fűződő viszonyukra. A vetítés után a film egyik női főszereplője, Lidiya Liberman a vendégünk. Végül aznap 20 órakor A bajnokot (Il Campione) láthatja a közönség, melyben Christiant, a focivilág kicsapongó életet élő, de zseniálisan tehetséges sztárját sokadik botránya után a félénk és magányos tanárra, Valerióra bízza a klub elnöke, hogy egy kis fegyelmet is tanuljon és felkészítse az érettségire. Nem is különbözhetnének jobban egymástól, mégis elválaszthatatlanokká válnak. A vetítés után a közönség találkozhat Leonardo d' Agostini rendezővel.

A Puskin és Tabán moziban tizennégy kortárs olasz alkotást nézhet meg idén a hazai közönség. A fesztiválon vetítik még többek között az 5 a tökéletes szám (5 é numero perfetto) című filmet Toni Servillóval és Valeria Golinóval a főszerepben. Utóbbi a több díjat is nyert Az én lányom (Figlia Mia) női főszereplője is. Az alkotások egy részét Szegeden és Debrecenben is vetítik majd.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását