2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Az 5 legrégibb sportág

A sportolás mindig is fontos részét képezte az életnek, amely természetesen érdekes háttérrel és történelemmel rendelkezik. Összeszedtük azokat a legrégibb sportágakat, amelyeket ma is sokan űznek.
2019. október 16. szerda 10:18 - HírExtra
 
Mindig is az emberiség fontos eleme volt a sport, hiszen nagymértékben javítja az élet minőségét és az egészséges életmód milyenségét. Köztudott, hogy mindenkinek rendszeresen kellene sportolnia az egészségesség fenntartásának érdekében. Manapság már rengeteg féle testmozgás és edzés lehetőségek közül választhatunk, így könnyen megtalálhatjuk a kedvünkre valót, valamint azt, amely kifejezetten saját testünk számára kialakított edzés.

Azonban a kezdetekben ez egészen máshogyan nézett ki, ugyanis jóval kevesebb sportágat gyakoroltak, ráadásul egészen más körülmények között, közel sem ilyen jó minőségi eszközökkel és felszereléssel. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a legrégebb óta létező sportágakat, amelyeket ma is milliók gyakorolnak a mindennapok során:

• Futás


Talán nem meglepő, hogy a futás szerepel a legrégebbi sportok között. Ez a legkönnyebben elérhető sportág mindenki számára, hiszen csak egy cipőt igényel. Bárhol, bármikor, bárki elindulhat egy kiadós futásra, vagy éppenséggel egy laza kocogásra. Nem mellesleg a mai napig ez az egyik legjobb kalóriaégető kardió edzés.

Ma már természetesen többféle futóprogramot találhatunk, valamint eltérő tréningeket, ilyen például az intervallum futás, amely váltakozó tempójú futást jelent. Ez a típusú futás fejleszti leglátványosabb módon a lábakat. Internetes sportfogadás erre a sportágra nem jellemző.

• Birkózás

Igazából a birkózás tekinthető a legeslegrégibb sportnak az egész világon. Különböző források és kutatások bizonyítják, hogy körülbelül 15300 éve találták meg a híres lascaux-i őskori barlangfestményeket, amelyek birkózókat ábrázolnak. Nem csak Franciaországban, de például Mongóliában, Líbiában és Japánban is találtak hasonló barlangfestményeket, amelyek azt igazolják, hogy ez a legrégibb sport szerte a világon. Ma is ez az egyik legnépszerűbb olimpiai sportág, amely úgy tűnik, sosem megy ki a divatból.

• Gerelyhajítás

A gerelyhajítás is már a kezdeti olimpiái sportágak közé tartozott, csak úgy, ahogyan ma is. A modern gerelyhajítás viszont csak 1906-ban került bemutatásra az akkori olimpiai versenyen.
A kezdetekben sokkal könnyebb súlyú gerelyt használtak, mint manapság, így szinte az egész gerelyhajítási technika egyfajta átalakításon ment keresztül az idők során.

• Jégkorong

Az ősi görög hagyományokhoz köthető a jégkorong is, amely ma is hatalmas népszerűséggel és rajongótáborral büszkélkedhet. Azonban a jégkorong kifejezés és fogalom először 1363-ban III. Eduárd angol király által volt először használatos. Az angol birodalom a gyarmatosítást követően az 1800-as években tette népszerűvé világszerte a jégkorongot. A jégkorong hihetetlen izgalmas tud lenni, főleg ha egy színvonalas és jó meccsről van szó.

Azonban nem csak izgalmas, de rendkívül érdekes történelemmel és háttérrel rendelkező sportág. Példának okáért hihetetlennek tűnhet, mégis igaz, hogy az 1800-as években használt első korong fagyott tehéntrágya volt. Ma viszont már vulkanizált gumiból készítik, amely 2,54 x 7,62 cm méretű, a súlya pedig 154-172 gramm között változhat. A hazai jégkorong tekintetében elmondható, hogy Magyarországon elsőként az 1900-as évek elején, a tengerentúlról hozott jégkorong és az európai futball keverékét, azaz a „jéglabdát” gyakorolták. Lehet fogadni is a sportágra, az Unibet bónusz oldalán.

• Lovaspóló


Először a Perzsa Birodalom idejében, mégpedig Közép-Ázsiában játszottak lovaspólót a császárok. Ez az izgalmas sport lényegében abból áll, hogy lovakon ülve kell két csapatnak gólt lőnie úgy, hogy egy kicsi labdát kergetnek. Ez régen persze fa labda volt, s mivel a felszerelés se volt olyan, mint amilyen ma, így sokkal nehezebb dolguk volt a játékosoknak. Az első modern mérkőzés Indiában zajlódott le a brit Birodalom idejében, amikor is megalapították az első lovaspóló klubbot 1833-ban.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását