2024. április 18. - Andrea, Ilma
Van-e egyáltalán és ha igen, mi a valódi tétje a közelgő választásoknak? Érdemes-e azért küzdeni a helyi közösségeknek, illetve az ellenzéki pártoknak, hogy polgármesterjelölteket állítsanak, önkormányzati képviselőket delegáljanak azokba az önkormányzatokba, amelyek mozgásterét a kormányzat fogja meghatározni?
2019. október 3. csütörtök 07:31 - HírExtra

Az Eötvös Károly Intézet állásfoglalása az önkormányzati választások közelsége miatt is keresi ezekre a kérdésekre a válaszokat. Áttekintjük a helyi önkormányzati autonómia kormányzati felszámolásának történetét, rávilágítunk a választásoknak az autoriter rezsimekben betöltött felemás funkciójára, továbbá vizsgáljuk a kormánynak az önkormányzatokkal szembeni nyílt zsarolásait.

Az illiberális rezsimben a demokratikusan működő önkormányzat előképe lehet a jogállam majdani helyreállításának. Az intézet amellett érvel, hogy az október 13-án esedékes önkormányzati választások tétje az autoriter kormányzás által a szabad önkormányzás elé állított közjogi korlátok ellenére sem csekély.

Azért helyes elmenni szavazni, hogy országszerte minél több helyen lehessen bizonyítani: miközben az ellenzéki jelöltek sikere ezt önmagában nem szavatolja, de jobb demokratikusan működő helyi önkormányzatokkal élni együtt, mint a NER pórázán tartott helyi hatalom uralma alatt!

A teljes anyag elérhető itt:
Forrás: Eötvös Károly Intézet
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását