2024. április 18. - Andrea, Ilma

Még mindig Hillary levelein rágódnak

Az amerikai külügyminisztérium felgyorsítja Hillary Clinton e-mailjeinek vizsgálatait - értesült vasárnap a The Washington Post című napilap.
2019. szeptember 30. hétfő 09:21 - HírExtra
 

A lap információi szerint a State Department (külügyminisztérium) legalább 130 volt és jelenlegi munkatársát értesítette az elmúlt hetekben arról, hogy vizsgálat folyik a korábban Hillary Clinton volt külügyminiszterrel és a 2016-os elnökválasztás demokrata párti elnökjelöltjével folytatott levelezéseik ügyében.

Azokról az elektronikus levelekről van szó, amelyeket évekkel korábban Clinton magánszerverére küldtek, később azonban visszamenőleg titkosíttattak. A külügyminisztérium jelenlegi vezetésének megítélése szerint ezzel valószínűsíthetően megsértették a biztonsági előírásokat, mert "érzékeny információkat" küldtek Clinton magánszerverére.

A The Washington Post információi szerint a vizsgálat érintettjei azt állítják, hogy csupán az akkori előírásokat követték. A lap azt állítja - idézve a külügyminisztérium munkatársait -, hogy a külügyi munkatársak és a politikai kinevezettek az e-mailjeiket a legtöbb esetben nem Hillary Clintonnak, hanem William Burns külügyminiszter-helyettesnek és Jake Sullivannek, a politikai tervezésért felelős volt igazgatónak küldték, majd ők továbbították Clintonhoz.

A lap megkeresésére sem Burns, sem Sullivan nem válaszolt. A Demokrata Párt - nevük elhallgatását kérő - külpolitikai szakértői ugyanakkor azt hangoztatták: e lépéssel a kormányzat a hatalmát arra használja fel, hogy ártson politikai ellenfeleinek.

"Szeretném azt hinni, hogy csak rutinvizsgálatról van szó, de mégis, valami különös dolog történik" - mondta a lapnak Jeffrey Feltman közel-keleti ügyekért felelős volt külügyi államtitkár. A vizsgálatot a külügyminisztérium diplomáciai biztonságért felelős részlege folytatja. Republikánus törvényhozók, Chuck Grassley iowai szenátor vezetésével, már régóta sűrgették Mike Pompeo külügyminisztert, hogy fejezze be a Hillary Clinton magánszerverére küldött, titkosított információkat tartalmazó e-mailek átvizsgálását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását